Zeman zveřejnil svůj oficiální portrét

Praha - Nastupující prezident Miloš Zeman zveřejnil oficiální portrét. Autorem fotografie je Herbert Slavík. Focení proběhlo tento týden, trvalo dvě hodiny a podle Slavíka Zeman do práce na svém portrétu vůbec nezasahoval, vše se odehrálo podle představy fotografa. Portrét hlavy státu visí na úřadech a ve školách, vzniká podle něj i poštovní známka. Zeman se ujme funkce 8. března.

Na tom, jak rychle dostane portrét k dispozici Česká pošta, záleží, kdy bude moci začít pracovat výtvarník na podobě nové známky s prezidentem. Podle dřívějších vyjádření pošty by známka mohla být v prodeji nejdříve koncem května.

V Česku umísťování portrétů neupravuje žádný právní předpis, premiér Petr Nečas (ODS) v úterý uvedl, že není ani důvod nějaký takový předpis či doporučení do úřední praxe zavádět. Premiér dodal, že si ve své kanceláři po nástupu zvoleného prezidenta portrét nové hlavy státu vyvěsí. „Samozřejmě považuji za svou povinnost ústavního činitele ve svých oficiálních prostorech mít portrét prezidenta republiky. Mám ji u dosavadního prezidenta, budu ji mít i u nově zvoleného prezidenta,“ řekl Nečas. Podle předsedy opozičních sociálních demokratů Bohuslava Sobotky by měl portrét prezidenta viset například ve státních úřadech nebo školních třídách. Jinak podle něj prý ale záleží na lidech.

Otázky kolem portrétů hlavy státu ve školách či úřadech vyvstaly už v lednu poté, co někteří starostové či ředitelé škol předčasně ze zdí sňali obrazy s končícím prezidentem Václavem Klausem. Učinili tak na protest proti Klausově rozsáhlé amnestii vyhlášené na Nový rok. 

Hlavu státu dosud fotila Česká tisková kancelář (ČTK). „Bylo to na základě dřívější spolupráce na výstavě a knize 20 let v Česku, kdy už pan Slavík pana Zemana fotil,“ odůvodnila už dříve výběr fotografa Zemanova mluvčí Hana Burianová.