Ministr Ludvík: Čekám explozi nákladů na velmi účinné, ale velmi drahé léky

Miloslav Ludvík v Interview ČT24: Rozdíly v platech jsou dány i tím, jaká je nabídka pracovních sil (zdroj: ČT24)

Zdravotnictví bude brzy potřebovat mnohem více peněz kvůli drahým lékům. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) očekává velký nástup léčiv vytvořených na míru – sice velmi účinných, ale také velmi drahých. Bude proto potřeba dostat do zdravotnictví ještě více peněz. Miloslav Ludvík byl hostem středečního Interview ČT24.

Ministrovi zdravotnictví se ve vládě podařilo prosadit navýšení plateb za státní pojištěnce, což by mělo v příštím roce přinést do zdravotnictví asi 3,5 miliardy korun navíc. Předpokládá však, že je to jen začátek a v přidávání se bude pokračovat i nadále.

„Vláda se zavázala ke kontinuálnímu zvyšování. Teď to bylo jenom nařízením vlády, v příštích dvou letech to bude zákonem. Takže minimálně do roku 2020,“ podotkl.

Miloslav Ludvík ale očekává, že časem zdravotnictví velmi výrazně zdraží s tím, jak přijde nový druh léků. „Čekám explozi nákladů na drahé léky. Stojíme před érou léků, které budou dělat geneticky na míru. Jsou strašně drahé (…), jsou ale extrémně účinné. Na to budeme potřebovat peníze,“ uvedl.

Připustil přitom, že ani zákonem zaručená valorizace nemusí znamenat stoprocentní záruku stabilního přílivu peněz v příštích třech letech v případě náhlé recese. „Zdravotní pojištění funguje na tom, že odvádíte ze svých platů. Takže by muselo dojít k tomu, že se ze dne na den dramaticky zvedne nezaměstnanost,“ řekl host Interview ČT24.

Peníze jsou ve zdravotnictví potřeba hlavně na platy, které například Česká lékařská komora dlouhodobě kritizuje jako nízké a odrazující. Její prezident Milan Kubek hovoří o krizi a rozpadu zdravotnictví. Ministr zdravotnictví má však výhrady k zákonu, který by měl platy zvýšit a odstranit rozdíly mezi jednotlivými nemocnicemi. Obává se totiž, že skončí před Ústavním soudem.

„Týká se jenom nemocnic. Vůbec se netýká ambulantní sféry, netýká se praktických lékařů. Ti také zaměstnávají sestry,“ podotkl Ludvík s tím, že je návrh takový, jaký si jej přály odbory.

Tabák + alkohol = miliardy pro nemocnice

Peníze z pojištění ale jdou i na rozvoj nemocnic, což by chtěl ministr Ludvík změnit. V Interview ČT24 zopakoval svoji představu speciálního fondu, do kterého by šly peníze vybrané na spotřebních daních na tabák a alkohol.

„Jsou to komodity, které nejvíce zatěžují zdravotní systém, takže podle mého názoru je logické, že by z toho část měla jít na rekonstrukce nemocnic plus pořizování nových přístrojů,“ konstatoval Miloslav Ludvík. Příspěvky na přístroje budou podle něj důležité, protože „po roce 2020 skončí přísun peněz z Evropské unie a ono se to CT musí po pěti šesti letech obnovit nebo koupit nové“.

V současném volebním období ale připraví ministerstvo zdravotnictví pouze koncepční materiál s tím, že do sněmovny by se mohl dostat až po volbách. Protože půjde o změnu rozpočtového určení daní, očekává ministr Ludvík bouřlivou diskusi. Zároveň předpokládá, že ze spotřebních daní pak půjdou do nemocnic jednotky miliard korun.

Miloslav Ludvík se v úvahách o využití peněz ze spotřebních daní na tabák a alkohol ovšem dostal do rozporu s tím, co říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten by sice také chtěl, aby peníze vybrané při prodeji tabáku a alkoholu šly do zdravotnictví, ale měly by podle něj končit u zdravotních pojišťoven.

Univerzitní nemocnice se privatizovat nebudou, ujistil ministr

S šéfem lékařské komory se ostatně ministr zdravotnictví neshodne ani na připravovaném převedení fakultních nemocnic na univerzitní nemocnice, které by měly mít zcela novou právní formu. Milan Kubek hovořil o hrozbě jejich privatizace, to ale Miloslav Ludvík odmítl.

Upozornil, že ve správních radách budou zasedat vždy zástupci ministerstva zdravotnictví i financí. „U otázek, které se týkají prodeje majetku, bude vždy povinnost, aby to potvrdila obě ministerstva,“ podotkl v Interview ČT24.

Dodal, že „od začátku, kdy byly nemocnice zřízeny, se říká, že forma státní příspěvkové organizace je špatná, že se to musí změnit (…), ale když se o to někdo snaží, tak se okamžitě zvedne křik“, konstatoval Ludvík.