Daň na tabák a alkohol podle ČLK přinese více, než vynášely regulační poplatky

Milan Kubek v Interview ČT24: Chceme situaci vyřešit, než začnou umírat lidé (zdroj: ČT24)

Lékaři si stěžují na podfinancované zdravotnictví, kvůli čemuž odchází řada lidí raději do zahraničí a ti, kdo zbývají, musí sloužit náročné přesčasy. Prezident České lékařské komory Milan Kubek by chtěl, aby v rámci získávání peněz do zdravotnictví byla zavedena zdravotní daň na alkohol a cigarety. Je přesvědčen, že tak stát vybere více peněz, než o kolik přišel zrušením regulačních poplatků.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě odmítá přidávat peníze do zdravotnictví. Prohlásil ho za „netransparentní“ a za „černou díru“. To však odmítl prezident České lékařské komory Milan Kubek. V Interview ČT24 řekl, že ministr takovými prohlášeními „lékaře a zdravotní sestry uráží“.

ČLK spolu s odbory nedávno vyzvala vládu, aby rychle a výrazně zvýšila platy lékařů a dalšího zdravotnického personálu. Podle Kubka by k tomu mohlo pomoci zavedení dodatečné zdravotní daně na tabák a alkohol. „Navrhujeme zdravotní daň na alkohol a tabák, aby ten, kdo kupuje alkohol, kupuje cigarety, přispíval na své budoucí léčení. Aby ten, kdo si zdraví dobrovolně ničí, aby touto cestou více platil,“ nastínil šéf profesní komory.

Očekává, že jen zdanění cigaret by do zdravotnictví přineslo zhruba tolik, oč přišlo zrušením regulačních poplatků (5,3 miliardy podle statistiky z roku 2012 včetně poplatků v lékárnách). „U nás se vykouří miliarda krabiček cigaret ročně. Kdyby na jednu krabičku byla pětikorunová daň, tak vyberete pět miliard korun. Vyberete více než na regulačních poplatcích a budete spravedlivě kasírovat ty, kteří si zdraví dobrovolně ničí,“ řekl Milan Kubek.

Méně přesčasů nebo méně nemocnic?

Vzhledem k nedostatku lékařů i sester lékařská komora tvrdí , že není schopna zaručit bezpečnost v nemocnicích. „Doktoři a zdravotní sestry budou dělat, co budou moci. Ale když jich je málo a jsou šíleně přetížení, tak se častěji dopustí chyb. Chtěli bychom pracovat lépe, ale nemáme pro to vytvořené podmínky,“ uvedl prezident ČLK.

Předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová však přišla i s jinou myšlenkou. Mohla by se podle ní snížit hustota sítě zdravotnických zařízení. „Je otázka, jestli musí existovat tolik zdravotnických zařízení. Jak je využita jejich kapacita, kolik pacientů za den a v odpoledních hodinách přijde. Jestli se situace nedá řešit tím, že by se síť zdravotnických zařízení redukovala,“ řekla Jaroslava Kunová v 90‘ ČT24.

Jaroslava Kunová v 90' ČT24: Péče není ohrožena (zdroj: ČT24)

Březnový průzkum ogranizace HealthCare Institute mezi studenty českých lékařských fakult ukázal, že více než čtvrtina z nich se po dokončení studia chce vydat do zahraničí. Odchody lékařů považuje komora i odbory za hlavní hrozbu a jsou přesvědčeny, že jim zabrání pouze zvýšení platů.

Nemocnice nelákají ani cizince

Úvahu, že lékaře odcházející na západ nahradí ti, kteří naopak přicházejí do Česka z východu, Milan Kubek odmítl. Česko je podle něj pro mnoho lékařů ze zahraničí jen pomyslnou tranzitní zemí, kde pouze složí aprobační zkoušku platnou v celé Evropské unii. „Často se stává, že lékař z Ukrajiny, Ruska, Kazachstánu přijde, u nás složí aprobační zkoušky, a pokud umí anglicky, hledá cestu třeba do Velké Británie,“ popsal.

Potřebu dostat více peněz do zdravotnictví akcentovala i předsedkyně Asociace nemocnic. Odmítla však slova o zdravotnictví v krizi. „Není v krizi, ale je pravda, že situace se rapidně zhoršuje hlavně v personální problematice,“ uvedla.