Na severu, západě a jihu Čech hrozí povodně. Ve středu dorazí i silný vítr

Události: Déšť a sníh zvedá hladiny řek (zdroj: ČT24)

Voda z tajícího sněhu zvedá spolu s deštěm hladiny toků v Česku. V Libereckém kraji a na Děčínsku platí od úterního poledne povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Plzeňském a Jihočeském kraji byla vyhlášena povodňová bdělost. Vodohospodáři proto odpouštějí některé nádrže a sledují stav říčních koryt, která mohou ucpat ledové kry. Ve středu do Česka dorazí také silný vítr.

Výraznější srážky očekávají meteorologové ve středu a v noci na čtvrtek, zejména na Šumavě a v Jizerských horách. Napršet tam může 40 až 60 milimetrů. V kombinaci s táním sněhu a větrem to způsobí zvýšení hladin.

„Nejvýraznější vzestupy předpokládáme v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení třetího stupně povodňové aktivity,“ uvedli meteorologové.

Dosažení prvního stupně předpokládají na tocích odvodňujících Šumavu a Český les, například na horním povodí Otavy nebo v povodí Nežárky. Ojediněle ale mohou řeky stoupnout i jinde.

Výstraha před povodněmi
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Ve středu navíc hrozí i silný vítr, který by měl zasáhnout všechny regiony s výjimkou Zlínského kraje a jižní Moravy. V nárazech by mohl dosáhnout místy až 90 kilometrů v hodině, na horách i více než 110 kilometrů v hodině. Slábnout bude ve středu večer. Silný nárazový vítr ale očekávají meteorologové i ve čtvrtek a v pátek, výstrahu ještě upřesní.

Nárazy větru ve středu přesáhnou 70 km/h
Zdroj: ČHMÚ

Stupeň bdělosti hlavně na menších říčkách

Po většinu dne platil druhý povodňový stupeň pouze na Mandavě ve Varnsdorfu, zvýšená hladina ale potíže zatím nezpůsobila a odpoledne začala klesat. Od 16 hodin tam platí první povodňový stupeň, tzv. bdělost. Večer těsně dosáhl druhého stupně také Panenský potok v Pertolticích na Liberecku.

První stupeň platil v úterý v 21 hodin v Ústeckém kraji kromě Mandavy ještě na Kamenici v Hřensku. V Libereckém kraji pak na Ploučnici v Mimoni i ve Stráži pod Ralskem, v Královéhradeckém kraji na Cidlině v Jičíně, ve Středočeském kraji na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem a Doubravě ve Žlebech, v Jihočeském kraji na Smutné v Ratajích a na Vysočině na říčce Balince v Balinách.  

Upouštění přehrad pokračuje

Na očekávaný vzestup hladin se připravují i správci toků a přehrad. Pracovníci Povodí Moravy tak pokračují ve snižování hladiny Brněnské přehrady, odpouští i Vranovskou přehradu a nádrž Bystřičku. „Především ale monitorujeme průchod ledových ker, které se mohou nashromáždit a tok ucpat,“ uvedl mluvčí podniku.

Počasí zatím Povodí Moravy komplikace nezpůsobuje, hladiny řek jsou nízko a zvyšují se jen mírně. Vyšší hladinu hlásí Malá Haná u Vyškova a také Rožnovská Bečva. Přímo v Rožnově hladina Rožnovské Bečvy dosáhla druhého povodňového stupně, v obou případech však zvýšenou hladinu způsobily ledy. Zasahovat museli jen v Rožnově pod Radhoštěm na Hážovickém potoce.

Uvolňování ker na Hážovickém potoku v Rožnově pod Radhoštěm - Tylovicích
Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm/ČTK

Vydatný déšť odpoledne způsobil problémy na kraji Olomouce, kde voda přitékající z promrzlých polí zaplavila areál autosalonu poblíž výpadovky na Přerov. Hasiči se snažili vodu odčerpat a vystavět hráz, která by proud vody odklonila, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Meteoroložka ČT Barbora Tobolová: Očekáváme vydatný déšť a silný vítr (zdroj: ČT24)

Na vodu se připravuje také Povodí Odry, které pokračuje v upouštění přehrad. Zásobní kapacity jsou prý dostatečné. „Odpouštět jsme vodu začali počátkem roku a dál v tom pokračujeme. Zatím sníh taje ve středních a vyšších polohách. V nejvyšších to teploty ještě neumožnily,“ uvedla mluvčí podniku Šárka Vlčková.

Všechny přehrady podle ní mají dostatečnou kapacitu, aby postupné tání sněhu zachytily. Výjimkou je přehrada Šance v Beskydech – její plné využití neumožňuje nynější rekonstrukce. Kapacita je nyní na 43 procentech. „I tam je ale dostatek prostoru,“ řekla Vlčková.

Mapa rozložení vodní hodnoty sněhu
Zdroj: ČHMÚ

Kromě srážek správci toků sledují i situaci na horách. Ve sněhové pokrývce je tam totiž ukryto 100 až 300 litrů vody v každém metru čtverečním plochy. Na Šumavě je to až 350 litrů vody na metr čtvereční, na hřebenech Krkonoš 300 až 500 litrů.

V Krkonoších vzrostlo lavinové nebezpečí

Kvůli oteplení a sněžení vzrostlo v Krkonoších lavinové nebezpečí na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor v noci na úterý napadlo asi pět centimetrů vlhkého sněhu. Teploty přes den stoupají i na hřebenech nad nulu a sněhová pokrývka je podmáčená. Mohou padat laviny z mokrého sněhu nebo laviny základové, uvedla Horská služba Špindlerův Mlýn. 

Na hřebenech Krkonoš nyní leží asi metr sněhu. Například na Luční boudě byla ráno silná mlha a teplota se pohybovala kolem nuly. V polohách kolem tisíce metrů nad mořem bylo kolem plus tří stupňů Celsia.

V Krkonoších v nynější zimní sezoně zatím platil nejvýše třetí lavinový stupeň. Horská služba ho vyhlásila začátkem ledna, kdy během několika dnů v některých místech postupně napadl až jeden metr sněhu. V Jeseníkách zůstává nejnižší, tedy první lavinový stupeň.

Luční bouda v Krkonoších
Zdroj: ČT24

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách spadne několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.