Dohoda o Havlově náměstí: Vize 97 nebude chtít po ministerstvu poplatek

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 nebude chtít po ministerstvu zahraničí licenční poplatek za užití jména někdejšího prezidenta Václava Havla, řekli ředitelka odboru veřejné diplomacie ministerstva zahraničí Kristina Larischová a ředitel Nadace Vize 97 Vangelis Zingopis. Spor o třicet tisíc korun vznikl po pojmenování náměstí v izraelské Haifě.

Výzvu k zaplacení částky dostal po přejmenování náměstí český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz. Podle zástupců Vize 97 se tak stalo proto, že nadace nedostala o chystaném přejmenování předem žádné informace a nikdo nepožádal o souhlas. Ministerstvo poplatek zaplatit nechtělo s odůvodněním, že v celé záležitosti bylo pouze zprostředkovatelem.

Obě strany se proto sešly a nakonec se dohodly na tom, že nadace peníze chtít nebude. Napříště ale mají ambasády přes ministerstvo nadaci informovat o všech iniciativách spojených s využitím Havlova jména. "Pokud se jedná o bohulibou akci spojenou s uctěním památky Václava Havla - pojmenování veřejného prostranství, tak stejně jako v předchozích případech nebudeme požadovat žádný poplatek," uvedl Zingopis.

Slavnostní pojmenování budoucího náměstí v Haifě
Zdroj: ČTK/AP

Poplatek ale bude nadace dál vybírat za instalace v rámci projektu Lavičky Václava Havla. Těch je šest v Česku a osm v zahraničí. Jednu si nechalo zřídit i město Karlovy Vary. Včetně 30tisícového poplatku za ni jako za umělecké dílo zaplatilo celkem 280 tisíc korun. Pamětní místo tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom.

Za uplynulé tři roky a šest měsíců chtělo svolení k užití Havlova jména asi 500 žadatelů, nadace vyhověla asi patnácti z nich. Peníze, které získává nadace z darů, poskytování služeb, prodeje výrobků chráněných dílen a udělování licencí následně přerozděluje do zdravotnictví, kultury, vzdělávání a do zachování kanceláře Václava Havla.

Události: Vize 97 nebude chtít peníze za Havlovo náměstí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod