Změny klimatu snižují kvalitu rýže. Ta přitom zahání hlad půlky planety

Rýže nesnáší vysoké noční teploty a příliš slunce přes den. Právě to ale do Asie přináší změny klimatu. Podle nové čínské studie se už vlivem oteplování kvalita této plodiny zhoršuje a další zhoršení se očekává i v dalších letech.

Rýže je základní potravinou pro polovinu lidstva. Poptávka po ní se za poslední půlstoletí více než zdvojnásobila, hlavně v Asii. Tam se také nejvíc pěstuje a vyváží. Jde tedy o strategickou plodinu, na níž závisí nasycení miliard osob po celém světě. Jenže současně je to rostlina, která je velmi citlivá na změny povětrnostních podmínek. Vědci proto intenzivně zkoumají, jak rýže reaguje na různé scénáře změn klimatu.

Poslední výsledky naznačují, že oteplování Země se už na kvalitě rýže odráží. A to nejen samotným nižším výnosem, ale také kombinací vzhledu, chutnosti, nutričního profilu a vlastností, které mají vliv na zpracování. Vědci zkoumali vývoj v jihovýchodní Asii za posledních 35 let, konkrétně v Číně a Japonsku. Zajímalo je, jak se klima odráží na míře HHR, což je podíl vymletých rýžových zrn, která si po odstranění slupky zachovávají přes tři čtvrtiny své délky. Zjednodušeně to představuje rýži, která se dostane na stoly v kuchyních a restauracích.

Čínští vědci, kteří výzkum vedli, zkoumali řadu klimatických proměnných, aby zjistili, které z nich mají největší vliv na HRR. Byly mezi nimi noční teplota, denní teplota, průměrná denní teplota, horké dny s teplotami nad 30/35 stupňů Celsia, četnost srážek, vlhkost půdy, množství slunečního záření, oblačnost, relativní vlhkost a řada dalších. Jejich model je pro toto velké množství sledovaných faktorů velmi přesný.

Co vadí nejvíc

Ukázalo se, že tím, co má největší dopad na sníženou kvalitu rýže, jsou noční teploty. Čím tepleji je v noci, tím hůř se rýži daří. Kritickou hranicí je v Japonsku dvanáct stupňů Celsia a v Číně osmnáct stupňů Celsia. Když za takových podmínek dochází ke kvetení a růstu zrn, snižuje se rychlost fotosyntézy a akumulace škrobu v zrnu, což vede ke snížení kvality rýže, protože více zrn je náchylných k prasknutí.

Druhým nejdůležitějším faktorem přispívajícím ke změnám kvality rýže je podle studie denní sluneční záření: vyšší sluneční záření vede ke snížení HRR. Na třetím místě je pak nedostatek srážek během dne.

Průměrná rýže v Číně měla kvalitu HRR 62 procent. Každé desetiletí se ale snižovala o 1,45 procenta. V Japonsku byla průměrná HRR rýže o něco vyšší, 66 procent, ale pokles kvality byl mnohem vyšší – asi 7,6 procenta každé desetiletí.

Obě země spojuje také fakt, že se rýže více zhoršuje v jižnějších regionech. To zřejmě souvisí s tím, že jsou blíže rovníku, a proto v nich panují vyšší noční teploty.

Model nabízí i předpovědi

Podle autorů jsou tyto modely tak kvalitní, že se na jejich základě dá předpovídat, jak bude vypadat v těchto dvou zemích sklizeň pro daný rok. Stačí vzít klimatická data čtyřicet dní před datem sklizně a výsledek predikce je velmi přesný, tvrdí vědci.

Tento výzkum je podle autorů tak důležitý proto, že podle klimatologických předpovědí směřuje svět ke stavu, kdy se bude v dalších desetiletích kvalita rýže zhoršovat. Stane se to při vysokých emisích, ale i tehdy, když se podaří oteplování udržet pod 1,5 stupně Celsia.

Předpokládá se, že negativní dopad změny klimatu na kvalitu rýže v Číně bude tvrdší než v případě Japonska, přičemž nejhorší bude vliv právě v jižních provinciích. Tyto regiony přitom dávají světu vůbec nejvíce rýže. Může to ohrozit celosvětové zásobování. Výsledky sice mohou být znepokojivé, ale asijské země pracují na genetických úpravách rýže, jež by mohly této plodině poskytnout vlastnosti, které ji učiní odolnější.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Únavový syndrom by se mohl dát rozpoznat z krve, ukazuje nový test

Vyčerpání i projevy podobné chřipce, tak vypadají možné příznaky chronického únavového syndromu. Podle odhadů v Česku žijí desítky tisíc lidí s tímto onemocněním. Chronický únavový syndrom se nejčastěji objeví v mladém a středním dospělém věku. Stanovení diagnózy je ale velmi obtížné a nemocní se často setkávají s nedůvěrou a nepochopením. I proto se vědci v zahraničí snaží vyvinout diagnostickou metodu, která by nemoc potvrdila třeba z odběru krve.
před 39 mminutami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
před 23 hhodinami

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025
Načítání...