Zemí nejbohatší na motýly je Kolumbie. Podle nové zprávy je to naděje i hrozba

V jihoamerické Kolumbii žije nejvíce motýlích druhů na světě; jde o dvacet procent všech známých druhů na planetě. Přes dvě stě z nich se jinde nevyskytuje, uvedl mezinárodní tým vědců ve studii, kterou zveřejnilo Přírodopisné muzeum v Londýně. Tato koncentrace motýlů může znamenat ale i riziko.

Do seznamu ověřených druhů motýlů žijících v Kolumbii vědci zapsali 3642 druhů a 2085 poddruhů, které přispívají k jedné z nejbohatších biodiverzit na světě. „Více než dvě stě druhů motýlů z tohoto sčítání žije pouze v Kolumbii a v žádné jiné zemi na světě,“ řekla Blanca Huertasová, která je motýlí specialistkou londýnského muzea.

„Takže pokud o ně přijdeme, neexistuje záchranná populace a bude to navždy,“ dodala Huertasová a vyzvala k ochraně přirozeného prostředí, v němž kolumbijští motýli žijí. Vědkyně také vyjádřila přání, aby „ochrana motýlů v Kolumbii pomohla k ochraně lesů i dalších méně charismatických druhů“.

Zranitelná země, zranitelná příroda

„Kolumbie je země s velkou rozmanitostí přírodních stanovišť, složitou a různorodou geografií a výjimečnou polohou na severovýchodě Jižní Ameriky,“ uvádí se ve zprávě. „Tyto faktory, společně se složitou bezpečnostní situací v některých regionech, omezovaly až dosud pokrok v terénním průzkumu.“

Kolumbie prožila více než půlstoletí ozbrojených konfliktů, přičemž některé oblasti jsou pod kontrolou levicových guerill, pravicových polovojenských skupin nebo drogových baronů a vláda v nich není příliš přítomna.

Ochrana motýlů v Kolumbii pomůže chránit i tamní lesy a také další, méně sympatické druhy, věří Huertasová. Podle údajů Národního úřadu pro plánování přišla Kolumbie v letech 2000 až 2019 o téměř 2,8 milionu hektarů lesa, což odpovídá přibližně rozloze Belgie.