Vřešťany decimují vysoké teploty. V současných vlnách veder padají v Mexiku polomrtví ze stromů

Mexiko se potýká s abnormálně vysokými teplotami, které šplhají až k 50 stupňům Celsia. Vedro nedopadá jen na lidi, ale i na tamní zvířata. Na jihovýchodě země kvůli němu v posledních týdnech zemřelo skoro sto vřešťanů. Opice kvůli horku doslova padají ze stromů.

Zatímco běžně se pohybují v korunách stromů, teď se desítky mexických vřešťanů nacházejí i na zemi. Spadli sem poté, co už nesnesli vysoké vedro. „Opice byly v kritickém stavu, ztrácely vědomí, byly letargické a vykazovaly známky těžké dehydratace,“ popisuje tamní biolog Gilberto Pozos.

Vedra v Mexiku dopadají na vřešťany (zdroj: ČT24)

Teploty ve státě Tabasko na jihovýchodě Mexika dosahují až k padesáti stupňům Celsia. Zvířata se kromě extrémního vedra navíc musejí potýkat také s nedostatkem vody. Tyto nepříznivé podmínky už způsobily smrt nejméně 83 vřešťanů, jejichž těla shromažďují dobrovolníci. 

Odborníci musejí řešit i zvyšující se počet opičích sirotků – přibývá jich v případech, kdy matka zemře vysílením a mládě přežije. Právě podobnými opičími sirotky se teď zaplňují i tamní veterinární ordinace. „Dobrovolníci mě požádali o pomoc, jestli mohu zvířata vyšetřit. Řekl jsem ano, ať přijdou. Nečekal jsem ale, že jich bude tolik,“ svěřil se veterinář Sergio Valenzuela.

Lidé v regionu už po pralese rozmísťují nádoby s vodou a ovocem, aby zabránili dalším úhynům těchto inteligentních zvířat. Vřešťan pláštíkový se totiž řadí mezi zranitelné druhy. Pokud se nezlepší okolní podmínky, hrozí mu vyhynutí. Podmínky se přitom aktuálně mění k horšímu.

„Úmrtnost těchto primátů je vysoká, protože se v regionu děje něco spojeného s klimatem a jeho degradací. Už zde nejsou příznivé podmínky, jinými slovy, mizí článek ekosystému,“ konstatuje biolog Pozos. Problémem se zabývá už i mexické ministerstvo životního prostředí. Pomoc přislíbil také prezident země. Vlna veder totiž sužuje celé Mexiko už od března. Úřady v souvislosti s ní hlásí nejméně 26 mrtvých.