Vědci našli gen, který pomůže ječmenu přečkat sucha. Milovníci piva si mohou oddechnout

Objev genu, který je u ječmene zodpovědný za odolnost vůči suchu, pomůže v budoucnu zajistit, aby byl této plodiny dostatek i ve světě, jehož klima se mění. Zhruba pětina celosvětové sklizně ječmene se používá pro výrobu piva. Objev genetiků tak zřejmě zajistí, že bude zlatavého moku i nadále dostatek.

Izolace genu HvMYB1 trvala vědcům ze skotské Heriot-Wattovy univerzity přes pět let. Ječmen má totiž genů devětatřicet tisíc a najít ten správný se ukázalo být velmi složité. 

„Tím, že jsme zesílili projevy tohoto konkrétního genu v testovaných rostlinách a pak jsme simulovali sucho, byli jsme schopní prokázat, že ty z nich, kde je gen HvMYB1 silnější, jsou mnohem schopnější přežívat dlouhodobá období sucha,“ popisuje genetik Peter Morris, který výzkumný tým vedl.

Sucha ohrožují úrodu v Evropě už dnes, nejvíce se to u obilnin projevilo v roce 2018. Dlouhé, suché a horké léto loni negativně ovlivnilo výnosy po celém kontinentu. Klimatické modely předvídají, že se zesilující klimatickou změnou bude podobných a ještě extrémnějších stavů přibývat, a na nové poměry se bude třeba adaptovat. 

Když nyní zemědělci znají gen, který udělá rostlinky ječmene odolnější vůči nedostatku vody, mohou je začít cíleně šlechtit. Není zapotřebí ani genetického inženýrství, stačí normální šlechtitelské postupy známé celá staletí. S odolnějším ječmenem například bude možné i v budoucnosti vyrábět pivo podobné kvality i ceny jako dnes. 

Před dopady klimatických změn na ječmen přitom nedávno varovala rozsáhlá studie vydaná v odborném žurnálu Nature Plants. Produkce ječmene se podle ní v budoucnu v důsledku klimatických změn sníží, ztráty mohou dosáhnout až 17 procent ve srovnání s nynější úrovní.

Cena piva by se v důsledku tohoto trendu v průměru zdvojnásobila. V některých zemích, například v Irsku, by podle odhadů vzrostla až trojnásobně.