V Žatci šlechtí nové druhy chmele, aby pivo vonělo méně jako pivo

V Žatci šlechtí nový chmel, aby pivo vonělo méně jako pivo (zdroj: ČT24)

Odborníci hledají nové odrůdy českého chmele, do pěti let by rádi vyšlechtili minimálně tři. Pivo z nich vyrobené by bylo aromatičtější a vonělo by po jehličí, citrusech či jiném ovoci. V Česku je nyní povoleno 11 odrůd chmele, všechny vypěstoval a vlastní Chmelařský institut v Žatci.

V Chmelařském institutu provádí experti výzkum v oblasti pěstování, sklizně i následné úpravy konopovité rostliny. Krom toho se zde zkoumají nové odrůdy chmele, které zatím nemají svá jména a označeny jsou pouze čísly. „Jsou množeny pro větší pokusy,“ vysvětluje ředitel Chmelařského institutu Žatec Josef Patzak.

Vědci v Žatci hledají nový aromatický chmel, který dá pivu neobvyklou vůni, například po jehličí, koření, tropickém ovoci, jablku nebo citrusech. „V současné době máme přes 40 nadějných genotypů voňavého charakteru,“ říká Patzak. „Zkoumáme obsah hořkých kyselin. To je nejdůležitější složka chmele,“ doplňuje jej vedoucí chemického oddělení Chmelařského institutu Žatec.

Jan Hervert, sládek pokusného pivovaru Chmelařského institutu Žatec
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Pivo z nových odrůd v Žatci vaří v pokusném minipivovaru, který aktuálně rozšiřují: „Přidáváme další kotlíky menšího objemu, abychom mohli v jeden den naráz uvařit tři varianty, a ne jenom jednu,“ popisuje změnu sládek institutu Jan Hervert.

Na pokusných chmelnicích kolem Žatce vysadí vědci každý rok zhruba 10 tisíc rostlin. Vyšlechtění nové odrůdy stojí asi 5 milionů korun a trvá zhruba 5 let. Pivo z nového chmelu by se tak na trhu mohlo objevit do roku 2020.

Načítání...