Večeře založené na rostlinné stravě mohou až o deset procent snižovat riziko srdečních onemocnění, tvrdí vědci

Lidé, kteří pravidelně večeří příliš mnoho tučného masa a rafinovaných sacharidů, mají vyšší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří si tento typ jídla dopřávají k snídani. Poukázala na to studie, kterou zveřejnil časopis Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Kardiovaskulární onemocnění, jako je například srdeční selhání, infarkt nebo cévní mozková příhoda, jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Každoročně si podle odhadů vyžádají 17,9 milionu životů. Výjimkou není ani Česko, kde tento typ chorob stojí ročně přibližně za třetinou všech úmrtí. 

Odborníci v té souvislosti již delší dobu upozorňují, že nadměrná konzumace nasycených tuků, zpracovaného masa a rafinovaných cukrů může být spojena s nebezpečím zvýšení cholesterolu. To pak může mít za následek rostoucí riziko právě onemocnění srdce a cév. 

Blahodárné účinky podle nich naopak může mít takový jídelníček, jehož součástí je dostatek zeleniny, obilovin a umírněné množství masa. 

Důležitost načasování

Nová studie se zaměřila na to, zda má na riziko vzniku kardiovaskulárních chorob vliv také to, kdy během dne člověk „nezdravé“ potraviny obvykle konzumuje. Celkem měli vědci k dispozici data od 27 911 dospělých Američanů. Ta byla sesbírána v rámci národního průzkumu, který zahrnoval informace týkající se zdraví a výživy. 

Konkrétně tým zkoumal souvislost mezi konzumací různých typů tuků, sacharidů a bílkovin a mírou srdečních chorob u respondentů. Všímali si také toho, zda nezdravá jídla účastníci večeřejí, nebo snídají. 

Došli k závěru, že na rostlinné stravě založené večeře snižovaly riziko tohoto typu onemocnění přibližně o deset procent. „Načasování jídla a jeho kvalita představují důležité faktory, které je potřeba vzít v potaz při hledání způsobů, jak snížit riziko srdečních onemocnění,“ poznamenala spoluautorka studie Jing Liová z čínské Harbin Medical University.

„Vždy se doporučuje zdravá strava, a to zejména lidem, kteří mají zvýšené nebezpečí těchto chorob. Zjistili jsme ale, že konzumace masa a rafinovaných sacharidů k snídani byla spojena s nižším rizikem, než když je daná skupina večeřela,“ dodala. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Experiment nastínil neblahý vliv AI na mozek

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) dokončili první studii skenování lidí, kteří používají pro svou práci umělou inteligenci. Výsledky výzkumu sice ještě neprošly recenzním řízením, ale už nyní se kolem nich vede rozsáhlé diskuze. Naznačují totiž velké množství negativních dopadů.
před 10 hhodinami

Český fotograf zachytil spuštění observatoře, která má odhalit záhady kosmu

V pondělí 23. června zveřejnila observatoř Very Rubinové první snímky vesmíru, které její výjimečný teleskop pořídil. Už po několika týdnech provozu dokázal najít desítky neznámých asteroidů, získat podrobnosti o vzdálených mlhovinách a slibuje také detaily o temné hmotě.
před 13 hhodinami

Situace je až depresivní, říká o sporu Harvardu s Trumpem vědkyně

Vědkyně Katarína Pšenáková působící v Praze studovala až do loňského roku na Harvardově univerzitě v Bostonu, kde má stále řadu kontaktů. Popsala, jak akademici vnímají spory s administrativou Donalda Trumpa a jaké to má dopady na vědu.
před 15 hhodinami

Nový lék je milník v léčbě AIDS, říká jeho autor Cihlář

Za obrovský milník, konec jedné dlouhé části cesty či za motivaci pro další výzkumnou práci považuje český virolog a biochemik Tomáš Cihlář schválení injekce na prevenci viru HIV americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Injekci označovanou za zásadní průlom vyvinula americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, kde Cihlář vede jako viceprezident pro virologii vědecký tým vyvíjející látky proti viru způsobujícímu nemoc AIDS. V rozhovoru s ČTK Cihlář poukázal i na další náročné úkoly, před kterými virologie a antivirotická medicína stojí.
před 16 hhodinami
Načítání...