Říční delfíny v Amazonce ohrožuje rtuť. Do vody se dostává z těžby zlata

Podle nového výzkumu se u delfínů v Amazonce rychle zvyšuje hladina rtuti. Vědci si myslí, že tato toxická látka pochází z ilegální těžby zlata, která se kolem této řeky stále rozšiřuje.

Přírodovědci měřili obsah rtuti v tělech 45 delfínů, kteří dokážou žít ve sladké vodě Amazonky. Všechna zvířata měla v organismu nějaké stopy rtuti – a u poloviny z nich bylo množství této látky vysoké. Výzkum vedl Marcelo Oliveira z neziskové organizace World Wide Fund for Nature.

Zlaté mámení

Rtuť se využívá v těžbě zlata – slouží k tomu, aby oddělila tento vzácný kov od ostatních minerálů. Nejvíc je nadužívána v oblasti povodí Orinoka, které protéká Kolumbií a Venezuelou.

„Rtuť se v Amazonce vyskytuje přirozeně,“ uvedl Oliveira. „Ale vodou se šíří kvůli kácení pralesů a lesním požárům – a potom se dostává do potravního řetězce ryb a následně i delfínů,“ řekl Oliveira.

Že rtuť podle tohoto výzkumu ohrožuje delfíny, je podle Oliveiry jen vrcholkem ledovce. Rtuť totiž může v potravním řetězci zůstat až sto let a je zřejmé, že musí být i v jiných druzích zvířat, která se v Amazonii vyskytují. V této oblasti také žije přes 20 milionů lidí živících se mimo jiné rybami a dalšími zvířaty, která mohou být rtutí kontaminovaná.

Říční delfíni

V povodí Amazonky žijí velcí delfínovci amazonští, jimž se dříve říkalo inie amazonská. Mohou měřit až 2,5 metru a váží kolem 140 kilogramů. Jsou zajímaví nejen svým způsobem života (většina kytovců žije v moři), ale také svým vzhledem – mají extrémně protáhlé čelisti a mnohdy narůžovělou barvu.

Byli objeveni přibližně před dvěma sty lety, v současné době jsou považováni za ohrožené.