Obyvatelé Balkánu si v neolitu pochutnávali na vepřovém, ukázala analýza zbytků ze starých pekáčů

Vědci objevili a popsali stopy sedm tisíc let starého jídla z období neolitu. Stopy po pokrmech analyzovali na velkých keramických pekáčích nalezených na počátku šedesátých let minulého století u Ochridského jezera na hranicích Severní Makedonie a Albánie. Na objevu se podílel česko-makedonsko-italský tým reprezentovaný archeology, chemiky a biology. Výzkum napovídá, že si tehdejší lidé pochutnávali na pokrmech s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami.

Čeští odborníci pracovali pod vedením Jaromíra Beneše z Jihočeské univerzity a Lukáše Kučery z Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, která o práci informovala.

Specialisté odebrali vzorky z povrchu pravěkých nádob v roce 2019 během letní archeobotanické školy. Poté byly zpracovány na několika českých a zahraničních pracovištích, uvedl Lukáš Kučera. Podrobili je řadě analýz, samotné fragmenty keramických pekáčů byly předmětem zkoumání makedonských archeologů.

Nalezená pravěká keramika byla datována do mladé fáze balkánského neolitu. Z jednoho z rekonstruovaných keramických pekáčů se podařilo odebrat několik centimetrů velký zlomek spálené organické hmoty. Vědci poté zjistili, že ve spečené hmotě byly zachovány hyfy mikroskopických hub. Svědčí to o nepříliš pečlivém čištění nádobí pravěkými zemědělci, doplnil Kučera.

Další výzkum spočíval v mikroskopické analýze rostlinných fytolitů tvořících „kostru“ rostlin i v analýze škrobových zrn, která při pečení neolitické potravy nepodlehla tepelné přeměně. Pomocí mikroskopie byla zjištěna přítomnost divokých rostlin, imunologickou analýzou vědci také zjistili v několika vzorcích přítomnost denaturovaných proteinů vepřového masa.

Dodnes oblíbené „selské maso“

Podle odborníků koloval dosud v archeologické literatuře názor, že se neolitické pekáče od Ochridského jezera využívaly k pečení ryb. Analýza vzorků ale tuto hypotézu nepotvrdila. Je vysoce pravděpodobné, že pekáče byly použity mnohonásobně a pravděpodobně i pro různá jídla, podotkl k výzkumu Kučera.

Nejpravděpodobnější variantou byly podle něj pokrmy s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami. Podobné jídlo se dodnes v Severní Makedonii připravuje pod názvem selské maso a je velmi oblíbené, dodal.

Podle odborníků multidisciplinární analýzy mezinárodního týmu ukázaly nový směr archeologického, chemického a biologického výzkumu –⁠ a to díky mimořádně citlivým analytickým metodám. Vědci tak mohou posouvat hranice poznávání života prvních evropských zemědělců a odhalovat prastaré kořeny současné balkánské kuchyně.

„Vůbec poprvé byla v takovém rozsahu při výzkumu využita kombinace chemické a archeobotanické analýzy. V archeologii se nám tak otevírají úplně nové možnosti, o kterých se nám nedávno ještě ani nesnilo,“ doplnil Jaromír Beneš z Jihočeské univerzity.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Americké úřady schválily preventivní injekci proti HIV

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil dvakrát ročně podávanou injekci americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences na prevenci viru HIV. Látka lenakapavir, která bude uvedena na trh pod názvem Yeztugo, by mohla hrát důležitou roli v boji proti tomuto sexuálně přenosnému viru, jenž způsobuje nemoc AIDS.
20. 6. 2025

Raketa SpaceX miliardáře Muska vybuchla při testu ještě na zemi

Raketa s kosmickou lodí Starship ve čtvrtek ráno středoevropského času explodovala při testu na kosmodromu společnosti SpaceX. Ukazují to záběry z místa. Společnost informovala o anomálii, která nastala při testu. Později majitel a zakladatel společnosti Elon Musk uvedl, že pravděpodobně selhala tlaková nádoba na dusík. Nikdo nebyl zraněn a ani obyvatelé v okolí nemají důvod k obavám, informovala média.
19. 6. 2025Aktualizováno19. 6. 2025
Doporučujeme

Vědci zachytili na Antarktidě signály, které si neumí vysvětlit

Zařízení, které má vyřešit tajemství částic známých jako neutrina, narazilo na možná ještě podivnější fenomén. Rádiové vlny, které zdánlivě putují skrze Zemi i led.
19. 6. 2025

Do oteplení Země o 1,5 stupně zbývají při současném tempu emisí tři roky

Množství oxidu uhličitého, které může lidstvo ještě vypustit do atmosféry, aniž překročí hranici globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia, bude při současném tempu emisí vyčerpáno za něco málo přes tři roky. Vyplývá to z nové studie s názvem Indicators of Global Climate Change.
19. 6. 2025
Načítání...