Nové skafandry pro procházku na Měsíci padnou muži i ženě

Americká agentura NASA představila v Johnsonově kosmickém středisku novou generaci skafandrů. Oba typy jsou určené pro misi Artemis, která by měla znovu dostat člověka na Měsíc. V jejím rámci by se také měla na povrch Měsíce poprvé vypravit žena.

„Poletíme na Měsíc už roku 2024 a chceme, aby to bylo udržitelné,“ uvedl při představování skafandrů ředitel NASA Jim Bridenstine. Měsíc by měl podle něj být testovacím prostředím, kde by si astronauti měli testovat své schopnosti i technologie pro další výpravy – „konečným cílem je dostat se na Mars,“ potvrdil Bridenstine.

Každý ze skafandrů má jiný účel, byť oba mají být použity během měsíční mise. Červenomodrobílý skafandr se jmenuje Exploration Extravehicular Mobility Unit (neboli xEMU) a astronauti ho budou nosit během průzkumu Měsíce, zejména jeho jižního pólu.

Druhý skafandr, výrazně oranžový, se jmenuje Orion Crew Survival System – a astronauti ho budou nosit při startu modulu Orion a během návratu na Zemi.

Oba skafandry spojuje to, že budou vhodné pro muže i ženy a budou velmi variabilní a modulární.

Půl století měsíčních skafandrů

Skafandr xEMU bude prvním skafandrem, který se na Měsíc dostane od roku 1972. Oproti těm z doby misí Apollo obsahuje spoustu vylepšení – například bude vyhovovat mnohem více typům postav a velikostí.

Podle astronautky Kate Rubinsové, která si ho vyzkoušela, je také velmi mobilní, zejména v horní části. To by mělo umožnit, aby se daly lépe ovládat nejrůznější nástroje a přístroje. Přesto je práce v něm stále náročná – Rubinsová ji přirovnala k uběhnutí maratonu.

Skafandry jsou také vybavené vylepšeným zařízením pro odbourávání oxidu uhličitého, takže astronautům nyní vzduch vydrží na osm hodin s hodinovou rezervou. Bude také lépe chráněn proti měsíčnímu prachu, který tolik trápil účastníky misí Apollo.

Výraznými vylepšeními prošel také skafandr pro let modulu Orion. Například se dá bleskurychle natlakovat, což může astronautům zachránit v případě nehody životy.