Neobyčejný kosočtverec může být prvním zobrazením zvířete člověkem, naznačuje studie

Jaké je první zvíře, které kdy člověk zobrazil? Majestátní mamut? Titánský tur, mocný medvěd nebo vychytralý vlk? Podle nové studie to byl rejnok, druhovým jménem trnucha senegalská z Jižní Afriky.

Vědci našli pozoruhodnou sošku nebo figurku ze zhutnělého písku asi tři sta kilometrů od Kapského města. Kámen se našel jen asi 30 kilometrů východně od jeskyně Blombos, která je proslulá svým pravěkým uměním – včetně rytiny staré 77 tisíc let a kresby staré 73 tisíc let.

Na to, aby šlo jen o dílo náhody, je artefakt příliš pravidelný a má na sobě moc rýh, jež působí uměle. Vědci předpokládají, že by se mohlo jednat o trnuchu senegalskou, což je paryba, která v těchto vodách žije. Popsali to v odborném časopise Rock Art Research.

Autoři studie pro toto tvrzení nemají příliš důkazů, svůj výsledek pokládají za „vysoce informovanou spekulaci založenou na znalostech mnoha desítek tisíc takových kamenů“.

Příběh zapomenutý 130 tisíc let

Kámen má kosočtvercový tvar, který připomíná tvar těla výše uvedené trnuchy. Základna kamene je vyříznutá, což podle týmu může označovat místo, kde mohl být obřadně odstraněn ocas rejnoka. Protože se kámen našel na pláži, mohlo by jít o vypodobení čerstvě uloveného tvora, zvažují vědci.

„Symetrie je vždy zajímavá a může mít řadu příčin, z nichž pouze jedna je lidská,“ napsali autoři studie. "Vždycky si ale žádá vysvětlení. A takováto víceúrovňová symetrie podporuje teorie o lidském původu. Možnost, že by kombinace více symetrických rysů byla způsobena pouze náhodou, je podle našeho názoru nepravděpodobná,“ míní výzkumníci.

Další problém je s datováním nálezu. Vědci z něj nemohou odebrat vzorek, protože je kámen příliš křehký a takový pokus by ho zřejmě nevratně poškodil. Materiál z bezprostředního okolí, kde se objekt našel, je ale starý 130 tisíc let.

Důkazy jsou v tomto případě velmi slabé, připouštějí autoři studie. A bude zřejmě nemožné získat lepší. Přesto je pro ně pravěký artefakt zajímavý už jen tím, že nabízí možnost tohoto výkladu. Otevírá totiž možnost, že se v Jižní Africe, která je pokládána za kolébku lidského druhu, nacházejí další podobné předměty, které by se možná daly najít v kontextu, který by umožnil je lépe zařadit.