Zelenskyj jednal v Japonsku s evropskými lídry i Módím. Čína a Rusko ostře kritizují prohlášení G7

Země skupiny G7 vyzvaly na summitu v Hirošimě Čínu, aby tlačila na Rusko, aby upustilo od agrese vůči Ukrajině. Její prezident Volodymyr Zelenskyj je jedním z hostů summitu, do Japonska přiletěl v sobotu odpoledne místního času a jednal již s některými evropskými státníky i indickým premiérem. Hovořit bude i s americkým prezidentem Joe Bidenem, a to mimo jiné o dodávkách stíhaček americké výroby. Čína a Rusko již ostře zkritizovaly společné prohlášení G7, které se týká i Tchaj-wanu.

Že Volodymyr Zelenskyj přiletí na summit G7, oznámil Kyjev v pátek. Francouzské vládní letadlo, které jej přepravilo ze zasedání Ligy arabských států v Saúdské Arábii, přistálo v Hirošimě v sobotu po třetí hodině odpoledne místního času.

Na Twitteru Zelenskyj uvedl, že ho v Japonsku čeká „významné setkání s partnery a přáteli Ukrajiny“. Od jednání se zástupci nejsilnějších světových ekonomik očekává, že „se přiblížíme míru“.

Poté, co ukrajinský prezident přicestoval do Japonska, jednal s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, britským premiérem Rishim Sunakem, německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Sešel se i s indickým premiérem Naréndrou Módím. Jejich setkání bylo jednou z očekávaných událostí na okraj summitu G7, protože Indie navyšuje nákupy ruských energií. Módí podle agentury AFP ukrajinskému prezidentovi slíbil, že „Indie i já osobně uděláme vše, co je v našich silách“ pro ukončení konfliktu. Zelenskyj jej informoval o mírovém plánu. Agentura Reuters připomněla, že se ukrajinský prezident a indický premiér sešli poprvé od začátku ruské invaze loni v únoru. Zelenskyj na svém telegramovém účtu uvedl, že hovořili mimo jiné o potřebě ukrajinské území odminovat a o možném využití mobilních nemocnic.

Zelenskyj by měl hovořit i se svým americkým protějškem. S Bidenem by měli podle dřívějších informací agentury Unian mluvit mimo jiné o vzniku mezinárodní koalice pro dodávky stíhaček F-16.

Joe Biden také na summitu ohlásí další pomoc Ukrajině v hodnotě 375 milionů dolarů. Její součástí budou raketomety HIMARS i munice. 

Apel na Čínu

Módí a také brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva jsou mezi osmi významnými hosty hirošimského summitu G7. Jak upozornila z místa zpravodajka České televize Barbora Šámalová, skupina, která vznikla jako sdružení nejsilnějších ekonomik světa, hledá nové přátele napříč kontinenty, protože její ekonomická síla slábne.

Tématem summitu je Rusko a jeho agrese vůči sousednímu státu, ale také vztahy s Čínou. Například německý kancléř řekl v pátečním projevu, že i když je třeba, aby měla Čína možnost dál se rozvíjet, je třeba, aby se tak dělo „v rámci mezinárodního práva“. „Jeho součástí je, že všechny země musí respektovat pravidla a vést politiku tak, aby byla zaručena bezpečnost pro všechny,“ řekl.

V sobotu vyzvali představitelé zemí G7 Peking k tlaku na Rusko, „aby zastavilo svou agresi“. Ve společném prohlášení podle AFP ujistili, že jsou „připraveni budovat konstruktivní a stabilní vztahy s Čínou“. Prohlášení hovoří o potřebě „upřímného dialogu“ s čínskými úřady a zároveň se vymezuje proti „militarizaci“ Asie a Tichomoří.

„Vměšování do vnitřních záležitostí“

Čínská diplomacie uvedla, že s prohlášením lídrů G7 důrazně nesouhlasí. Lídři G7 podle Pekingu v dokumentu ignorují čínské obavy a na Čínu útočí a vměšují se do jejích vnitřních záležitostí.

Také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlášení označil za protiruské a protičínské s tím, že cílem přijatých rozhodnutí je zároveň omezit vliv Ruska i Číny. Zopakoval také tvrzení, že Západ využívá Ukrajinu jako nástroj k docílení strategické porážky Ruska, píše Reuters.

„Úkol byl stanoven hlasitě a otevřeně – porazit Rusko na bojišti, ale nezastavit se u toho, nýbrž eliminovat je jako geopolitického konkurenta,“ řekl Lavrov. Prohlásil také, že Západ usiluje o to, aby další země přerušily s Ruskem obchodní vztahy, a dodal, že Moskva má mnoho spojenců.

Na Kyjev opět mířily drony, jejich trosky poškodily dům i benzinku

Ukrajina čelí již déle než rok ruské invazi. V posledních dnech se opakují útoky dronů na ukrajinská města. V noci na sobotu mířilo osmnáct bezpilotních prostředků na Kyjev, od začátku května to byl již jedenáctý takový útok na ukrajinskou metropoli. Ukrajinské úřady tvrdí, že se podařilo všechny drony sestřelit.

Přesto se jejich útok neobešel beze škod. Po pádu trosek jednoho z dronů vzplála střecha devítipatrové obytné budovy východně od centra města, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko. Na místě zasahovali hasiči a požár už byl ráno uhašen. V dalších částech ukrajinského hlavního města trosky bezpilotních letounů poškodily další bytový dům, auta, silnici a čerpací stanici.