Zahraniční odborníci i německé firmy se obávají AfD

Horizont ČT24: Německé firmy a krajní pravice (zdroj: ČT24)

Německo, hospodářský motor Evropy, přestává být atraktivní pro zahraniční odborníky. Zvláště ti z Asie a Afriky se začínají obávat nástupu protiimigrantské krajní pravice. Třeba v Durynsku před nedělními zemskými volbami výrazně vede Alternativa pro Německo. Celý stát přitom ročně potřebuje čtyři sta tisíc kvalifikovaných přistěhovalců, aby udržel ekonomické tempo.

Ulice durynských měst i místní rozsáhlé meze jsou tři dny před volbami oblepené předvolebními plakáty. O víkendu tu proběhla další ze série levicových demonstrací proti Alternativě pro Německo. Dvoumilionová spolková země v geografickém středu čtyřiaosmdesátimilionového státu se proměnila v politické bitevní pole.

„Nesouhlasíme s tím, že obyvatelé Durynska a Německa vymírají. A ještě jedna věc je jasná. Nechceme, aby společenské mezery zaplnili migranti. Chceme sami vyprodukovat kvalifikované pracovníky pro budoucnost,“ hlásal spolupředseda AfD Björn Höcke na mítinku AfD.

Höcke čelí obviněním z napojení na neonacistické kruhy a nechvalně proslul také výroky, které jsou považované za antisemitské, homofobní a antiimigrantské. Přesto popularita partaje podle aktuálních předvolebních průzkumů narostla v Durynsku od minulých voleb ze 23 na 30 procent, je tak daleko před křesťanskými i sociálními demokraty.

„Vývoj této politické strany mě skutečně velmi znepokojuje. Stále o tom mluvíme. Nejen ve východním Německu, ale zejména v Durynsku je to velké téma,“ podotýká elektroinženýrka z Indie Preetam Gaikwadová.

„Lidé si dvakrát rozmyslí, jestli se sem se svými rodinami přestěhují. Jako pracovní přistěhovalci a lidé, kteří tu chtějí žít,“ dodává také Axel Salheiser z Institutu pro demokracii a občanskou společnost.

AfD je rizikem pro hospodářství, míní některé firmy

Nárůst protiimigračních nálad, silných zvláště v bývalých východoněmeckých zemích, vnímá negativně množství německých firem. Devět set jich v posledním průzkumu označilo stranu AfD za riziko pro hospodářství. Podle statistik se vloni do Německa přistěhovalo 1,9 milionu lidí. Milion dvě stě se jich ale za stejnou dobu odstěhovalo.

„Naším cílem je, aby Durynsko nebylo zajímavé pro chudé migranty. A abychom se více soustředili na to, že na prvním místě budou potřeby naší země a našich vlastních lidí,“ podotýká poslanec AfD v Durynsku Torben Braga.

Nedělní volby a vzestup AfD v Durynsku budou bedlivě sledovat jak krajně nepopulární sociální demokracie, která vede spolkovou vládu, tak i křesťansko-demokratická opozice. Federální volby totiž Německo čekají už příští září.