Pesimismus německých podnikatelů roste

Podnikatelská nálada v Německu se tento měsíc opět zhoršila. Index podnikatelského klimatu, který sestavuje mnichovský ekonomický institut Ifo, klesl na 86,6 bodu z červnových 87 bodů. Horší je i hodnocení současné situace a očekávání do dalších měsíců. Nálada se podle Českého statistického úřadu zhoršuje také v Česku, které je na stavu ekonomiky západního souseda výrazně závislé.

„Německá ekonomika se stále více potýká s krizí,“ uvedl ekonom Ifo Klaus Wohlrabe. Data vycházejí z průzkumu mezi zhruba devíti tisíci německými podnikateli a manažery německých firem.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl o 0,6 bodu na 86,5 bodu. Index očekávání, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, klesl z 87 bodů na 86,8 bodu.

Pesimismus je podle Wohlrabeho patrný zejména ve zpracovatelském průmyslu. „Podniky byly výrazně méně spokojené se současným podnikáním. Očekávání klesla na nejnižší úroveň od února. Podniky si opět stěžovaly na klesající objem zakázek,“ dodal.

Pesimismus nicméně podle dat Ifo panuje i ve vedení firem ve službách, v maloobchodě se nálada po dvou měsících poklesu mírně zlepšila. Ve stavebnictví zůstal hlavní index beze změny, zatímco se zlepšilo hodnocení aktuální situace a zhoršil výhled do budoucna.

Ekonomickou situaci v Německu pozorně sleduje i český byznys a makroekonomové. Německo představuje pro Českou republiku největšího obchodního partnera. Hrubý domácí produkt Německa poslední dobou stagnuje, v jednotlivých čtvrtletích se pohybuje mírně pod nulou či nad ní. Letos vláda v Berlíně zatím očekává návrat k menšímu růstu, který odhaduje na 0,3 procenta.

Zamračeno je i v Česku

V Česku se hlavní prognózy také postupně zhoršují. Například Česká bankovní asociace v květnu čekala letošní růst HDP v meziroční výši 1,4 procenta, zatímco v srpnu ho zhoršila na 0,9 procenta. Ministerstvo financí nově očekává 1,1 procenta, v dubnu předpokládalo 1,4 procenta. Česká národní banka čeká v srpnu 1,2 procenta, v květnu to bylo 1,4 procenta. Stejně jako v Německu, i v Česku klesá důvěra podnikatelů: v srpnu se snížila o 1,5 bodu na hodnotu 93, uvedl Český statistický úřad.

Srpnové zhoršení nálady mezi firmami i mezi spotřebiteli je zklamáním, shodli se analytici, které oslovila agentura ČTK. Údaje o důvěře v ekonomiku podle nich potvrzují, že růst českého hospodářství letos zůstane utlumený a nepřekročí jedno procento.