Za zpomalující ekonomiky začal v Číně sjezd vládnoucí strany

V Pekingu začalo třetí plenární zasedání ústředního výboru Komunistické strany Číny. Odkládané jednání má nastavit ekonomickou politiku na dalších pět let. A to v situaci, kdy hospodářský růst zpomaluje. Situaci komplikují zejména realitní krize, nízké investice a slabá domácí spotřeba.

Čínský hrubý domácí produkt letos v druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 4,7 procenta, tedy méně, než se čekalo. V prvním kvartálu meziroční růst činil 5,3 procenta a analytici odhadovali meziroční růst v tom druhém na 5,1 procenta.

Čínská vláda oficiálně počítá s tím, že letos ekonomika vzroste o pět procent. Tento cíl ale považují analytici agentury Reuters za ambiciózní a upozorňují, že k jeho splnění vláda možná bude muset sáhnout k dalším růstovým stimulům.

Sinolog Hála o čínské ekonomice (zdroj: ČT24)

Podle sinologa Václava Hály ale není vůbec jisté, zda se schůze vedení čínských komunistů o něco takového pokusí. „Nepřeceňujme statistiky a data. Současné čínské vedení upřednostňuje politické a bezpečnostní, ne ekonomické otázky. Je tak vůbec otázkou, jestli s tím chce vůbec něco dělat,“ komentuje situaci Hála.

Čína podle něj zůstává i přes zpomalený růst hybatelem světové ekonomiky. A to přesto, že její postavení ochabuje, hlavně kvůli poklesu obchodu s Evropou a Spojenými státy spolu s odlivem dodavatelů ze země, uvedl pro ČT24 sinolog.

Málo obyvatel měst

Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové může být jedním z dalších projednávaných témat sjezdu v Pekingu problém s bydlením ve městech. Nedostatek bytů čínským městům zamezuje rozšiřovat se o další obyvatele. „V Číně aktuálně žije ve městech pouhých 66 procent lidí, a to je v porovnání s vyspělými státy málo,“ upozornila Šámalová.

Zpravodajka Šámalová: začíná sjezd vedení čínských komunistů (zdroj: ČT24)

Podle Hály zatím Peking tento problém příliš neřešil: „To má celou řadu negativních důsledků na místní i celostátní úrovni. Větší očekávání jsou v tomto směru od čtvrtka, kdy se má vydat komuniké ze závěrečného pléna,“ předeslal sinolog.

„Zbytek roku bude určovat, do jaké míry se vládním představitelům podaří zadržet pád nemovitostního trhu a povzbudit výdaje domácností,“ konstatoval ekonom Harry Murphy Cruise ze společnosti Moody's Analytics.

Realitní krize v Číně se v červnu ještě prohloubila, když ceny nových bytů a domů klesaly nejrychleji za posledních devět let. Právě to zhoršilo důvěru spotřebitelů. Zadlužené samosprávy pak podle agentury AP ztratily možnost získávat více finančních prostředků prodejem pozemků.

Problémy s čipy i kontaminovaným olejem

Čínští komunisté budou podle Šámalové řešit na sjezdu mimo jiné také technologická témata, a to zejména dodávky čipů. Ty Číně komplikují Spojené státy se svými spojenci, kteří se snaží Peking o dodávky čipů připravit.

Plenární schůze v Pekingu má řešit i téma bezpečnosti potravin, které je podle zpravodajky jednou ze zásadních priorit čínského vůdce Si Ťin-pchinga. To naznačuje i řešení nedávného skandálu kolem kontaminovaného oleje na vaření. „Ten se čínská cenzura ani nesnažila příliš ututlat,“ všimla si Šámalová.

Dle zpravodajky ČT v Číně tak prý není příliš pravděpodobné, že by čínské vedení na plénu nebo po něm ohlásilo zásadní změny. „Očekává se potvrzení dlouhodobého cíle, kterým je modernizace Číny do roku 2035, a také chvalozpěvy na politiku čínského prezidenta Si Ťin-pchinga,“ dodala Šámalová.