Za dluhy zákaz jízdy vlakem. Číňané neutrácejí, bojí se tvrdých trestů

Události: Tvrdé tresty pro dlužníky v Číně (zdroj: ČT24)

Do Evropy v neděli přiletěl čínský vůdce Si Ťin-pching. Na starý kontinent ho vedou mimo jiné hospodářské problémy doma. Zadlužení čínských domácností v posledních pěti letech stouplo o polovinu, a zároveň klesá domácí spotřeba, která je jedním z pilířů druhé nejsilnější ekonomiky světa. Peking by si přál, aby lidé více utráceli, jenže úřady dávají dlužníky na černou listinu, ze které vyplývá řada trestů, jako je zákaz cestování vlakem či letadlem. Číňané se tak bojí.

Na seznam dlužníků se dostala i čínská kosmetička Liang, která se přistěhovala do města za prací v pouhých šestnácti letech. Sen o lepším životě se ale záhy rozplynul v dluzích. Zlákaly ji půjčky a za čtyři roky zaplatila přes dvojnásobek původní částky.

S platem šestnáct tisíc korun měsíčně je po uši v dluzích a pronásledují ji vymahači. „Zaplatila jsem už (v přepočtu) 180 tisíc korun. Spočetla jsem, že roční úrok dělá 55,07 procenta. Ve smlouvě ale bylo 21 procent ročně a 1,75 procenta měsíčně. Zbytek dělají další srážky jako ,flexibilní balíček‘, správa účtu a tak dál,“ říká kosmetička.

Čínské úřady dlužníkům zabavují platy, omezují přístup ke státním zaměstnáním, zakazují cestu rychlovlakem a letadlem. Kdo se nepodřídí, může být zatčen.

Násilí a zastrašování

Narozdíl od jiných zemí jim Čína neumožňuje vyhlásit bankrot a pokračovat v životě. „V posledních letech roste násilné vymáhání pohledávek, které se týkají soukromých a on-line půjček. Běžné je násilí, vyhrožování a zastrašování. Volají nejen dlužníkům, ale i přátelům a členům rodiny,“ upozornil právník obětí exekucí Jao Č’-tou z advokátní kanceláře JINGSH v Pekingu.

Zadlužení čínských domácností se za pět let zvýšilo o polovinu a dosahuje přibližně jedenácti bilionů dolarů. Dluhy narostly i kvůli rozmachu realitního trhu. Mnoho Číňanů si půjčilo peníze na bydlení, nebo spekulovali a koupili byty na investice, ale pak zůstaly prázdné. Boom na trhu s nemovitostmi skončil, ceny klesají a řada lidí uvázla v dluzích, které nezvládají.

Stát si přeje, aby Číňané víc utráceli, hrozba trestu ale vede rodiny ke zdrženlivosti. Maloobchodní prodej v prvním čtvrtletí vzrostl o 4,7 procenta, což nesplnilo očekávání. Luxusní značky hlásí slabší tržby. Kvůli slabé domácí spotřebě vláda podporuje rozvoj produkce a vývoz, což vede k nadvýrobě a zhoršuje obchodní spory se Západem.