TÉMA

Sjezd Komunistické strany Číny

Sjezd čínských komunistů skončil. Bývalého prezidenta strážci vyvedli ze sálu

V Pekingu skončil dvacátý sjezd Komunistické strany Číny. V sobotu tam došlo k nečekanému incidentu – strážci v sále vyvedli z pódia bývalého čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa. Oficiální média podle agentury AFP sdělila, že se bývalý čínský vůdce „necítil dobře“. Jednání trvalo od minulé neděle a změny ve stranickém vedení by měly být zveřejněny až tuto neděli. Podle agentur z vedení vypadne premiér Li Kche-čchiang. Očekává se, že v čele strany bude na další pětileté období potvrzen současný prezident Si Ťin-pching.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 18:07|

Si Ťin-pching nejspíš posílí pozice víc, než se čekalo. Na klíčové posty míří jeho věrní

Čína je na prahu zásadních změn. Na 20. sjezdu komunistické strany, která jako jediná řídí zemi, se rýsují větší mocenské posuny, než se očekávalo. A to ve prospěch prezidenta Si Ťin-pchinga, který vstupuje do bezprecedentního třetího funkčního období. Klíčové pozice v aparátu totiž mají obsadit jeho nejvěrnější spojenci.
19. 10. 2022|

Si Ťin-pching zahájil sjezd čínských komunistů. Hovořil o Tchaj-wanu, Hongkongu i podpoře porodnosti

Hongkong podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v posledních pěti letech přešel „od chaosu k vládnutí“. Si to řekl v projevu k začátku 20. sjezdu Komunistické strany Číny, na němž by podle očekávání měl být znovuzvolen, přestože by podle tradic čínských komunistů měl odejít do důchodu. V projevu, který byl retrospektivní, ale také načrtl politické směřování pro příští období, hovořil i o Tchaj-wanu. V souvislosti s ním hovořil o „americkém vměšování“. Zmínil se ale i o tržní ekonomice, kterou podpořil, nebo o pandemii covidu-19. Projev odměnilo přes dva tisíce posluchačů potleskem.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 14:42|

Tchaj-wan se ohradil proti projevu Si Ťin-pchinga. Udržení míru je zodpovědností obou stran

Tchaj-wan se nevzdá své suverenity a nebude ani dělat kompromisy ohledně svobody a demokracie. Uvedl to úřad tchajwanské prezidentky, čímž reagoval na prohlášení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten v neděli na sjezdu komunistické strany v Pekingu řekl, že je pro mírové sjednocení s Tchaj-wanem, ale že Čína se nevzdá svého práva použít k tomu i sílu, bude-li vyprovokována.
16. 10. 2022|