Výzvy přicházejí ze všech stran, české předsednictví bude důležité, míní Metsolová

Události, komentáře: Rozhovor s Robertou Metsolaovou (zdroj: ČT24)

Následující měsíce budou zásadní, výzvy přicházejí ze všech stran a mohou se objevit další –⁠ nedostatek potravin či další příliv uprchlíků, řekla v rozhovoru pro Českou televizi předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová. Zároveň vyzdvihla vůdčí roli Česka v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Česko se ujme evropského předsednictví v době, kdy se starý kontinent potýká s několika krizemi najednou –⁠ mimo jiné s vysokými cenami energií či ruskou invazí na Ukrajinu. „Předsednictví (Česka) bude důležité i náročné. Každé předsednictví je složité, ale nyní přicházejí výzvy odevšad. A mohou se objevit další –⁠ nedostatek potravin, migrační vlna. Následující měsíce budou zásadní,“ nepochybuje šéfka europarlamentu.

Metsolová ocenila vůdčí roli Česka v posledních měsících v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu a přístup vlády prosazující jednotný postup. „Já sama za pár hodin do Česka odcestuji, abych se setkala jak s politickými špičkami, tak s mladými lidmi. Chci s nimi diskutovat o tom, jak vidí Evropu a jak můžeme dělat víc,“ uvedla politička.

Česko ukazuje cestu, říká Metsolová

Zavzpomínala na svoji nedávnou návštěvu Kyjeva, kde na nástupišti na nádraží při čekání na vlak sledovala skupinu uprchlíků, jak nastupuje do jiného vlaku. Posléze zjistila, že jim pomáhají humanitární pracovníci z Česka, kam souprava mířila.

„Vaše země ukazuje cestu, což ale zároveň znamená, že solidarita se musí projevit napříč Evropou,“ říká Metsolová, podle které Česko a další země nesou nepoměrně velkou zátěž běženců prchajících „před válkou vedenou brutálním, autokratickým sousedem“. Česko pak podle ní může být dalším zemím dáváno jako vzor toho, jak vypadá „skutečné evropanství“.

Ukrajina by podle Metsolové rozhodně měla získat status kandidátské země EU. V této otázce vidí v europarlamentu nebývalou shodu. „Ukrajinci k Evropě vzhlížejí, aby si zachovali naději i vůli bojovat. A pokud bychom jim tyto dveře zavřeli, myslím, že to by bylo opravdové selhání,“ míní předsedkyně europarlamentu.

Domnívá se, že by se na unijní úrovni měla obnovit vážná debata k energetické krizi. „Ceny (energií) začaly růst ještě před válkou a teď jsou ve stratosféře. Jako političtí lídři musíme dát občanům jasně najevo, že je zaštítíme před podstatnou částí tohoto zdražování, které by jim jinak mohlo na podzim znemožnit vytápět své domy a hradit účty,“ má jasno Metsolová.

Současná situace podle ní také výrazně uspíšila diskuse o obnovitelných zdrojích energie a jejich financování v rámci Evropy. A došlo k tomu právě kvůli únorovému vpádu Ruska na Ukrajinu. „Teď tomu musíme dát písemnou podobu, což je úkol náš jako europarlamentu. A uděláme vše pro to, aby byl tento proces co nejefektivnější,“ slíbila na závěr rozhovoru Metsolová.