Volby v Černé Hoře podle předběžných výsledků vede hnutí Evropa teď

Nedělní předčasné parlamentní volby v Černé Hoře podle předběžných výsledků s 26 procenty hlasů vede loni založené hnutí Evropa teď prezidenta Jakova Milatoviče. Druhá je s 23 procenty koalice kolem Demokratické strany socialistů (DPS), která malé balkánské zemi vládla dlouhá desetiletí. Po sečtení všech hlasů z reprezentativního vzorku 400 volebních místností to uvedlo nezávislé Centrum pro demokratickou tranzici (CDT).

Na 15 procent hlasů předběžně získala prosrbská a proruská koalice Za budoucnost Černé Hory. Koalice Odvaha se počítá, jejíž součástí je také strana liberálního premiéra Dritana Abazoviče, dostala 13 procent.

Do černohorské Skupštiny pronikne s necelými sedmi procenty hlasů také Bosňácká strana, která zastupuje zájmy bosňácké (dříve muslimské) menšiny. Výsledek ostatních stran a koalic se pohybuje kolem tříprocentního prahu pro vstup do parlamentu. 

Hnutí Evropa teď založil předseda a kandidát na premiéra v těchto volbách Milojko Spaić spolu s nynějším prezidentem Milatovičem teprve loni v červnu. Jejich hlavním cílem je rychlý vstup země do Evropské unie. Kritici hnutí vyčítají populismus zejména v ekonomické oblasti.

Malá volební účast

Předběžné výsledky dnešních parlamentních voleb potvrzují dlouhodobý pokles popularity socialistů, kteří Černé Hoře s Djukanovičem v čele vládli tři desítky let až do voleb v roce 2020.

Volební účast činila pouze 56 procent, což je výrazně méně než ve volbách před třemi lety i prezidentských volbách letos na jaře.

Za tři roky padly dvě vlády

Předčasné volby jsou vyústěním tříletého období politické nestability a národnostních třenic, během kterého v Černé Hoře padly dvě vlády. Současný kabinet vládne od loňského srpna bez důvěry parlamentu.

Černá Hora je kandidátem na členství v Evropské unii, ale podle EU musí udělat více pro boj s korupcí, nepotismem a organizovaným zločinem. V roce 2017 vstoupila do Severoatlantické aliance. Po začátku obnovené ruské invaze na Ukrajinu Podgorica zavedla sankce proti Rusku, ačkoliv do té doby patřilo mezi největší investory v Černé Hoře.