Ve Washingtonu bude dnes založen transatlantický protiteroristický klub

Washington - Z iniciativy Kongresu USA dnes ve Washingtonu vzniká transatlantický protiteroristický poslanecký klub. Ten má především umožnit, aby Evropa i USA vnímaly globální hrozbu terorismu a společně proti němu postupovaly.

Českou republiku bude v klubu reprezentovat europoslankyně Jana Hybášková. Ta v rozhovoru pro Studio ČT24 zdůraznila, že smysl založení klubu je v první řadě politický a má přispět k překonání nedůvěry mezi oběma kontinenty. Členové Kongresu podle ní nevěří, že je Evropa schopna dostatečně účinně bojovat proti globálním hrozbám, především terorismu; Evropa naopak nevěří, že USA v terorismu spatřují skutečnou globální hrozbu, a nikoliv jen zahraničněpolitické zájmy.

V klubu budou mezi sebou diskutovat poslanci, nikoliv vlády jednotlivých zemí. Založením klubu dají najevo, že vnímají společnou hrozbu, budou ji studovat a politicky se jí věnovat. Poslanci se budou snažit přijímat na obou kontinentech srovnatelné zákony, které by v této oblasti umožňovaly společný postup.

Za Spojené státy bude v klubu 120 demokratických i republikánských kongresmanů v protiteroristickém výboru, za Evropský parlament zatím pouze poslanci z Evropské lidové strany. Členství je ale podle Hybáškové otevřeno všem, kdo sdílejí myšlenku klubu a jsou ochotni se domluvit a společně postupovat proti globálnímu terorismu.