Ve slovenském parlamentu bude rekordní počet žen. A také v něm zasednou obvinění a konspirátoři

Slovenští voliči vyslali v sobotním hlasování do parlamentu mezi 150 novými poslanci řadu známých jmen, ale třeba také čtyři politiky, kteří čelí obvinění z trestných činů. Do sněmovny se zároveň dostalo 33 žen, což o jednu poslankyni překonalo rekord z minulého období. Polovina z nich přitom uspěla na kandidátce liberálního Progresívného Slovenska.

V parlamentních lavicích budou příští čtyři roky zasedat zástupci sedmi uskupení, mezi nimiž voliči často vybírali pomocí preferenčních hlasů. Do sněmovny se z posledního 150. místa kandidátní listiny dostal mimo jiné také předseda hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

S ním do poslaneckých lavic zasedne i bývalý šéf Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Aloiz Hlina. Politik a někdejší poslanec známý řadou veřejných happeningů tentokrát uspěl z posledního místa kandidátky liberální strany Sloboda a solidarita (SaS).

Hlina na sebe v minulosti upozornil například tím, že přistavil tank před vilu bývalého československého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka, který podepsal dopis zvoucí v roce 1968 sovětská vojska do země. Při jiné akci Hlina skončil v policejní cele, když zazdil vchod do sídla finanční firmy poskytující podle něj půjčky bez licence.

Konspirátoři a obvinění z útoku či korupce

Poslední pozice vynesla vstup do parlamentu i Rudolfu Huliakovi. Ten je podle slovenských médií dlouhodobým šiřitelem konspiračních teorií. Politik Slovenské národné strany (SNS) a starosta obce Očová u Zvolena v předvolební kampani mimo jiné veřejně hovořil o nebezpečí, které podle něj pro Slovensko představují přemnožení medvědi. Prosazovat chce jejich odstřel.

Mezi zvolenými poslanci SNS je kromě předsedy Andreje Danka pouze jeden politik z první desítky kandidátní listiny. Jinak voliči „vykroužkovali“ také další příznivce konspirací či politiky z uskupení kolem odsouzeného extremisty Mariana Kotleby v čele s Tomášem Tarabou. Podle webu aktuality.sk se za stranu do parlamentu dostali i dva obvinění muži – otec a syn Štefan a Filip Kuffovi. Ti minulý týden stanuli před soudem za fyzický útok na zaměstnance zemědělské firmy z Kežmarku.

V parlamentu v řadách vítězného Smeru–SD zase zasedne bývalý policejní prezident Tibor Gašpar. Ten je obviněn mimo jiné z korupce. Spolu s nitranským podnikatelem Norbertem Bödörem vedli podle policie zločineckou skupinu v policejních strukturách, která za peníze ovlivňovala vyšetřování.

Kvůli údajnému úplatkářství je obviněn také bývalý ministr zemědělství Peter Žiga. Ten v parlamentu usedne za stranu Hlas–SD. Podle policie se pokusil uplatit soudkyni nejvyššího soudu.

V parlamentu rekordně zasedne nejvíce žen

V parlamentu letos zasedne největší počet žen za dvě desetiletí existence samostatného Slovenska. Jejich zastoupení vzrostlo oproti minulému volebnímu období o jednu poslankyni na celkových třiatřicet.

Zásluhu na tom má zejména v pořadí druhé PS, které důsledně dodržovalo vyrovnaný počet politiků a političek na kandidátce a v jeho řadách uspělo šestnáct žen, zatímco například u vítězného Smeru–SD jsou mezi 42 zvolenými zákonodárci ženy jen tři.

Zastánci vyrovnanějšího zastoupení podotýkají, že přes rostoucí trend je mezi 150 poslanci jen málo přes pětinu žen.