V USA se rozjelo nebývale mnoho dezinformací spojených s hurikánem

Horizont ČT24: Dezinformace spojené s hurikány (zdroj: ČT24)

Americká Federální agentura pro krizové řízení (FEMA) se v posledních dnech nesoustředí jen na odstraňování škod po posledním hurikánu a přípravy na nový. Napříč internetem se rozjela nebývalá kampaň útoků a dezinformací. Prezident Joe Biden jejich šíření, včetně kampaně Donalda Trumpa odsoudil. Vedení agentury musí věnovat energii a čas jejich vyvracení a opakovanému uvádění informací o dostupné pomoci na pravou míru.

Americká krizová agentura nyní čelí zcela jiné bouři než obvykle. Ocitla se ve víru dezinformací a musí se bránit nepravdivým tvrzením, že lidem připraveným o domov poskytne pouze 750 dolarů, což je přitom jen první částka na nákup jídla a vody. Objevilo se rovněž tvrzení, že úřady mohou zabavit nemovitosti těm, kteří využijí peníze z federální pomoci.

„Způsobuje to zmatek a chaos. Lidé nejsou schopni získat pomoc, kterou potřebují, protože vidí tolik informací, které nejsou pravdivé,“ vysvětluje zástupce ředitelky FEMA Justin Knighten. Podobné lži kolují hlavně na sociálních sítích – zejména na síti X Elona Muska, který v prezidentských volbách podporuje Donalda Trumpa. Veřejně je přitom šířil i samotný republikánský kandidát při návštěvě oblastí, které zasáhl hurikán Helene.

„Mnoho z peněz, které měly mířit do Georgie, Severní Karolíny a ostatních států, dostanou a dostali lidé, kteří přišli do země nelegálně,“ uvedl tehdy Trump. Ředitelka FEMy Deanne Criswellová ujistila, že z fondů pro pomoc při katastrofách nebyly pro takové účely „čerpány žádné finanční prostředky.“

Vládní agentura zveřejnila na svých stránkách seznam dezinformací, kde je uvádí na pravou míru. Například to, že úřady rozhodně neblokovaly vzdušný prostor, aby pomoc nemohly dopravovat soukromé vrtulníky. Veřejnost museli uklidňovat i guvernéři zasažených států, a to zejména po nařčení, že federální pomoc míří jen do oblastí spravovaných demokraty.

„V Severní Karolíně pracují tisíce místních, státních a federálních úředníků, kteří se starají o to, aby lidé měli to, co potřebují,“ uvedl guvernér Severní Karolíny Roy Cooper. Dopisy vyvracející lži rozesílali svým voličům i republikánští politici. Vedení FEMy současně upozornilo na to, že se s tak velkým počtem dezinformací o boji s následky přírodní katastrofy setkalo vůbec poprvé.

Nejrůznější konspirační teorie se přitom netýkají jen hurikánu Helene, ale i k Floridě se blížícího Miltona. Příznivci Donalda Trumpa šíří zprávy třeba o tom, že vládní politici dokonce zmanipulovali počasí tak, aby bouře zasáhla hlavně oblasti, kde mají většinu republikáni. Jde o další lež, která jen ztěžuje práci všem, co se připravují na novou hrozbu.

Valůch: Do situace vstoupil předvolební boj

Odborník na mediální vzdělávání Jaroslav Valůch uvedl, že bohužel do situace vstoupil předvolební boj a politika. „Jsou to lidé kolem Donalda Trumpa, kteří se snaží zdiskreditovat federální agentury a prezidenta Joea Bidena a Kamalu Harrisovou,“ podotkl s tím, že do hry nyní vstoupil i zakladatel sítě X Elon Musk se svými 200 miliony sledujícími.

„Ten svým dosahem pomáhá šířit nepodložená tvrzení i prokázané nepravdy. Podílel se například na šíření nepravdivých informací o tom, jak údajně FEMA konfiskuje pomoc, nebo že vyčerpala svůj rozpočet na dovážení imigrantů,“ dodal. Na některých místech situace podle něj došla tak daleko, že musejí mít pracovníci FEMA policejní ochranu.