V polské vládě propukla krize kvůli potratům

Události: Krize v polské vládní koalici (zdroj: ČT24)

V polské vládě propukla krize. V Sejmu totiž koaliční lidovci hlasovali společně s opozicí proti liberalizaci potratů, o kterou usiluje zbytek stran tvořících kabinet premiéra Donalda Tuska. Nejnovější spor může podle některých politologů vést i k odchodu menšího koaličního partnera z vlády. Samotní politici ale takový scénář vylučují.

Polští lidovci se v klíčovém hlasování léta postavili na stranu opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) a odmítli zákon, který by lékaře provádějícího interrupci zbavil trestní odpovědnosti. Na ulicích propukly protesty žen, které od vlády očekávaly jednotu. „Hněv těchto žen dokážu dobře pochopit, protože cítím to samé,“ prohlásil Tusk.

„Věděli, s kým vstupují do koalice. Neříkejte, že jsme uvázli ve středověku. Hlasovala s námi většina Sejmu. To by znamenalo, že většina Poláků také uvázla ve středověku,“ argumentoval předseda Polské lidové strany Władysław Kosiniak-Kamysz.

V současné době je v zemi možné interrupci podstoupit v případě znásilnění nebo ohrožení života matky. De facto jsou tak interrupce zakázané v devadesáti procentech případů. Lidovci chtějí jen částečnou liberalizaci, o níž by navíc vypsali referendum. To ale zbytek koalice odmítá.

Politologové: Ve hře je odchod Levice z vlády

„Musíme povolit legální, dostupné a bezpečné potraty do dvanáctého týdne těhotenství bez udání důvodu,“ říká koaliční poslankyně za stranu Levice Katarzyna Kotulová. Právě Levice nyní zvažuje další kroky, téma chce do Sejmu vrátit.

Podle politologů může být ve hře i odchod z vlády – kabinet by v takovém případě ztratil většinu. „Odchod z vlády by ale byl nesrozumitelný pro voliče Levice, kteří jsou kritičtí vůči PiS,“ soudí politolog z Varšavské univerzity Rafał Chwedoruk. 

Koaliční spory se ale netočí pouze kolem potratů, ale i zdravotního pojištění, nastavení daní či způsobu ochrany východní hranice. Problematický je například návrh lidovců posilující právní ochranu vojáků, kteří na hranici proti migrantům použijí střelnou zbraň. Levice ho odmítá a hovoří o něm jako o rozkazu ke střelbě do lidí.