V Pásmu Gazy začala druhá fáze očkování dětí proti obrně

Události: Očkování proti obrně v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Lékaři v Pásmu Gazy zahájili druhou fázi očkování proti obrně. Vakcínu od neděle dostalo skoro 190 tisíc dětí. Izrael i Hamás zatím respektují vyhlášený lokální a časově omezený klid zbraní. Dlouhodobější příměří se však nadále vyjednat nepodařilo. Izrael povolil očkování poté, co se v Gaze srpnu potvrdil první případ dětské obrny za čtvrt století. Organizace OSN a nevládní organizace chtějí podat vakcínu více než 640 tisícům dětem mladším deseti let.

Podle ředitele Světové zdravotnické organizace Tedrosa Ghebreyesuse byla vakcína během prvních tří dnů podána 187 tisícům gazanských dětí. Dovoz vakcín umožnil Izrael. Jeho rukojmí v Gaze ovšem žádnou mezinárodně garantovanou zdravotní péči nemají a jejich životy používá Hamás pro vydírání židovského státu.

„Chybí nám jídlo, voda, hygienické potřeby,“ říkala v propagandistickém videu Hamásu Karmel Gatová. Tuto terapeutku z Tel Avivu sedmého října teroristé odvlekli z kibucu Beeri u hranice s Gazou, kde byla na návštěvě rodičů. Její matku palestinští ozbrojenci při útoku zavraždili, stejně jako dvanáct set dalších lidí. Karmel (na fotce nahoře uprostřed) únosci koncem srpna zavraždili spolu s dalšími pěti rukojmími. A jejich tragická smrt následně vyostřila hádky napříč izraelskou společností.

Šestice zavražděných izraelských rukojmí
Zdroj: Reuters/Bring Them Home Now

„(Izraelský premiér Benjamin Netanjahu) mohl už dávno uzavřít dohodu o navrácení rukojmí. Už tolikrát se o tom mluvilo a jednalo, že dohoda je na dosah. Mohlo se to stát už na počátku války,“ neskrýval hněv jeden z obyvatelů Izraele Nadav.

Premiér ale trvá na tom, že Hamás se nesmí vrátit do Filadelfského koridoru u hranic s Egyptem. A to kvůli riziku, že by se tudy islamisté znovu vyzbrojili. „Filadelfský koridor nemůže být prostupný. Někdo tam musí být,“ zopakoval znovu Netanjahu argument, kterým rozděluje tamní veřejnost.

Rozpolcenost ukazují i průzkumy. Polovina Izraelců souhlasí, že kontrola nad koridorem u egyptské hranice dává smysl. Devětatřicet procent v tom vidí jen Netanjahuovu zdržovací taktiku. Jasná společenská většina tedy chybí. Válka přitom brzy vstoupí do dvanáctého měsíce svého trvání.