V Paříži jednal Macron s Pompeem. Francouzský prezident chce o jednání informovat Bidena

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v Paříži setkal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který návštěvou Francie zahájil desetidenní cestu po zemích Evropy a Blízkého východu. Elysejský palác už dříve uvedl, že Pompeova návštěva proběhne „v plné transparentnosti s týmem zvoleného prezidenta Bidena“. To znamená, že Joe Biden bude o jednání informován. Prezidentská kancelář v Paříži to uvedla v souvislosti s tím, že Pompeo, stejně jako prezident Donald Trump, dosud plně neuznal výsledky voleb ve Spojených státech.

„(Pompeo) je ministr zahraničí prezidenta, který s největší pravděpodobností prohrál volby, prezidenta, který už teď může být označován jako ten, kdo volby prohrál a dva měsíce ještě vykonává (funkci) do přísahy nového prezidenta,“ upozornil pařížský zpravodaj ČT Jan Šmíd s tím, že jde o určitou absurditu, která tuto návštěvu doprovází. 

Šmíd uvedl, že Pompeo je Trumpův člověk, který zastává jeho názory, a který je mu velmi blízký. „Byl to právě on (Pompeo), kdo kritizoval řadu evropských a světových státníků za to, že se s Bidenem spojili ještě dříve, než jsou oficiálně uznány výsledky voleb,“ řekl.

Mezi těmito politiky byl, jak Šmíd připomíná, také Macron. Francie údajně zdůrazňuje, že jde o delikátní setkání, o které Pompeo sám zažádal, a o setkání tak bude prezident Macron informovat i Bidenovu administrativu.

Ve Francii se hovoří o tom, že jde o jakousi rozlučkovou cestu Mikea Pompea, který v Paříži strávil uplynulý víkend. „Francouzská média, která rozhodně nebyla nakloněna Trumpovi, si z toho dělají trochu legraci a tvrdí, že pokud byl Pompeo více než hodinu od své rezidence, tak by měl dostat pokutu 135 eur za porušení karantény,“ uvedl Šmíd.

Setkání bez médií

Agentura AP uvedla, že po setkání Macrona s Pompeem nebude tisková konference. Členové Pompeova týmu pouze sdělili, že jim Francouzi vysvětlili, že kontakt s tiskem není vzhledem k opatřením kvůli pandemii covidu-19 možné zajistit. 

Macron a Pompeo se ale měli bavit například o Číně, situaci v Náhorním Karabachu, boji proti terorismu nebo o stahování amerických vojsk z Iráku a Afghánistánu. „Co může mít Biden s Trumpem společné, je boj proti terorismu, a Pompeo dnes uctil památku obětí teroristických útoků. Odpoledne se setká s ministrem zahraničí Jeanem-Yvesem Le Drianem, se kterým stráví více času než s prezidentem Macronem,“ uvedl Šmíd.

Le Drian před jednáním ujistil, že vyjádří nesouhlas s rychlým stažením amerických vojáků z Iráku a Afghánistánu, jak to plánuje současný americký prezident Trump. 

Šmíd: Státníci se měli bavit i o klimatické dohodě

Zpravodaj ještě před setkáním Macrona a Pompea zdůraznil, že se zřejmě bude mluvit i o tématech, která v poslední době rozdělují Spojené státy a Francii. Jde především o Pařížskou dohodu o klimatu. Biden se už vyjádřil v tom smyslu, že ji podepíše. „To je pro Francii velice dobrá zpráva,“ řekl.

Pro Francii je však důležitá i otázka Íránu, kde se postoj Francie a USA výrazně liší, protože Macron chtěl proti zemi postupovat výrazně pomaleji než Trump. I v tomto případě se podle Šmída očekává, že Biden by se mohl přiklonit k Francii.  

Podle agentury AFP je však Trumpova vláda odhodlaná vytvořit proti Íránu rozsáhlé sankce, které bude pro demokrata Bidena těžké zvrátit.

I když byla schůzka Macrona a Pompea bez přítomnosti novinářů, tak to podle Šmída neznamená, že by oba státnici řešili věci, které by později Macron neřešil s Bidenem. „Je to velmi zvláštní setkání, ale Emmanuel Macron si asi nemohl dovolit odmítnout tuto návštěvu,“ dodal s tím, že schůzka se koná podle normálního diplomatického protokolu.