V Mariupolu zemřelo přes dvacet tisíc lidí, odhadl starosta. V Buče našly úřady čtyři sta mrtvých

Události ČT: Použily invazní jednotky chemické zbraně? (zdroj: ČT24)

V Mariupolu zemřelo odhadem na 21 tisíc civilistů, uvedl starosta města. Starosta Buči oznámil, že ve městě bylo po odchodu ruských okupantů dosud nalezeno 403 těl zabitých civilistů. Ukrajinská ombudsmanka předtím popsala systematické znásilňování v Buče. Prezident Volodymyr Zelenskyj zase varoval, že Mariupol by se mohl stát terčem chemického útoku. Podle pluku Azov už ho Rusové spáchali, úřady informaci prověřují. Bojovníci z okupované části Doněcké oblasti použití chemických zbraní zvažují, nechal se slyšet tamní představitel. Rusko plánovalo podle ukrajinské tajné služby SBU vytvoření Moskvou koordinovaných „lidových republik“ na západě Ukrajiny.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

„Dnes jsme od okupantů slyšeli, že se připravují na novou etapu teroru proti nám a našim vojákům. Jeden z jejich mluvčích řekl, že zvažují použití chemických zbraní proti obráncům Mariupolu. Bereme to velmi vážně,“ pronesl Zelenskyj ve svém nočním projevu k Ukrajincům s odkazem na slova Eduarda Basurina z řad doněckých ozbrojenců koordinovaných Ruskem. Ten v pondělí řekl, že nemá smysl zaútočit na opevnění v továrně Azovstal tradičním způsobem a že je třeba se „obrátit na chemické jednotky“.

Prezident však nepotvrdil dřívější tvrzení praporu Azov, podle nějž už na chemické zbraně v Mariupolu došlo. Obránci přístavu se nechali slyšet, že ruská vojska použila „látku neznámého původu, kterou shodila z bezpilotního letounu“. Oběti údajného chemického útoku mají podle praporu potíže s dýcháním a pohybem.

„Pokud jde o praktickou stránku útoku, (škoda) není velká. Tři lidé mají jasné příznaky otravy bojovými chemickými látkami, ale bez katastrofálních následků,“ konstatoval velitel pluku Andrij Bileckyj. Podle jeho slov se Rusům nedaří dobýt Mariupol a nezbývá jim nic jiného, než nevybíravě používat zakázané zbraně.

Basurin užití takových zbraní popřel.

Mohla to být fosforová munice

Ukrajinské úřady tvrzení pluku Azov ověřují, konstatovalo ministerstvo obrany. „Existuje teorie, že mohlo jít o fosforovou munici,“ uvedla náměstkyně Hanna Maljarová a předeslala, že oficiální informace budou následovat.

Serhij Orlov, zástupce starosty Mariupolu, řekl stanici BBC, že městská rada potvrdila „otravu chemikáliemi“ způsobenou ruským dronem. Orlov tvrdí, že radě událost potvrdila armáda. Civilisté podle městské rady přišli do kontaktu s nespecifikovaným jedem jen minimálně, přičemž vojáci, jejichž kontakt byl bližší, jsou nyní na pozorování kvůli možným symptomům.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová oznámila, že Londýn pracuje se svými partnery na ověření zpráv o možném chemickém útoku. Případné použití takových zbraní považuje za bezohlednou eskalaci konfliktu. Rovněž Pentagon konstatoval, že situaci pozorně sleduje, použití chemikálií na frontě zatím nemůže potvrdit.

Mariupol je v ruském obležení už více než čtyřicet dní. Strategicky položené přístavní město je zdevastované ruským ostřelováním, podle posledních odhadů tam mohlo od začátku ruské invaze zemřít až 21 tisíc civilních obyvatel, uvedl starosta města Vadym Bojčenko. Zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí.

Zelenskyj věří, že ukrajinská armáda dostane těžké zbraně nutné pro prolomení obležení Mariupolu. Zdůraznil ale, že čím déle západní země s dodávkami váhají, tím více Ukrajinců přichází o život.

Donbas

Rusko podle Zelenského shromažďuje na východě Ukrajiny desítky tisíc vojáků k další ofenzivě. Zemi čeká rozhodující bitva, předeslal. Apeloval proto na světové politiky, aby přijali další sankce vůči Moskvě. Evropské země sice omezují závislost na ruském plynu a ropě, na okamžitém ukončení jejich dovozu se ale zatím neshodly.

Ruské ostřelování v Doněcké oblasti má podle tamního vojenského velitelství další tři oběti, přičemž osm lidí utrpělo zranění.

Britští zpravodajci předpokládají, že k eskalaci bojů na východě Ukrajiny dojde během nadcházejících dvou až tří týdnů. Ofenziva zůstává zaměřená na Doněck, Luhansk, Cherson, Mykolajiv a opětovně také na Kramatorsk. Za účelem posílení východní fronty Rusko stahuje své jednotky z Běloruska, doplňuje zpráva britského ministerstva obrany. Podle nejmenovaného amerického činitele z resortu obrany má Rusko stále k dispozici přes osmdesát procent bojové síly, kterou před invazí shromáždilo, napsal web stanice CNN.

Rusko zároveň v noci na úterý ostřelovalo Chmelnyckou oblast na západě Ukrajiny, kde podle Moskvy údery zničily muniční sklad a hangár s letouny na vojenském letišti Starokosťantyniv. To se nachází asi 220 kilometrů východně od Lvova. Podle ukrajinské oblastní správy se vzniklý požár podařilo uhasit, o poškození vojenského vybavení neinformovala.

Podle ruského ministerstva obrany útoky zasáhly také muniční sklad nedaleko vesnice Havrylivka v Kyjevské oblasti. Tuto informaci ukrajinská strana nepotvrdila.

Systematické znásilňování v Buče

Britská BBC přinesla svědectví řady žen, které v Buče znásilnili ruští vojáci. Některá svědectví z ještě nedávno okupovaného města nesou známky genocidního znásilňování.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová konstatovala, že úřady dokumentují několik případů, kdy okupanti znásilňovali ženy, zabíjeli jejich muže či ničili domovy. „Kolem pětadvaceti dívek a žen mezi 14 a 24 lety bylo během okupace systematicky znásilňováno v jednom ze sklepů v Buče. Devět z nich je těhotných,“ popsala.

Ruští vojáci podle ní dotyčným dívkám a ženám říkali, že je budou znásilňovat do chvíle, kdy „nebudou stát o sexuální kontakt s žádným mužem, což jim zabrání počít ukrajinské děti“.

Starosta Buči Anatolij Fedoruk uvedl, že úřady doposud objevily 403 těl lidí, o nichž se domnívají, že je zabili ruští vojáci během okupace města. Počet nalezených těl podle něj stále roste. Zatím je příliš brzo na to, aby se obyvatelé města mohli vrátit domů, dodal také. 

Buča je jedním z měst, které po odchodu okupantů z Kyjevské oblasti osvobodili ukrajinští vojáci. Obyvatelé celé oblasti by neměli spěchat s návratem domů, řekl šéf oblastní administrativy Oleksandr Pavljuk, podle kterého je „návrat do dříve okupovaných míst více či méně reálný na konci května“. Ukrajinské úřady již dříve varovaly před nastraženými minami, v oblasti ale také plně nefungují dodávky elektřiny či plynu.

SBU: Rusko plánovalo „lidové republiky“ na západě Ukrajiny

Kreml plánoval vytvořit i na západě Ukrajiny takzvané „lidové republiky“, tedy organizace koordinované Ruskem podobné těm na Donbasu. Podle listu Ukrajinska pravda to uvedla ukrajinská kontrarozvědka SBU.

Ta oznámila, že odhalila příslušnou síť organizátorů, přičemž jeden z příslušníků skupiny při vyšetřování spolupracoval. K vytvoření „lidových republik“ hodlali Rusové v případě, že se ukrajinské úřady samy nevzdají, použít i násilí a naverbované ozbrojence.