Ukrajinská armáda se pomalu blíží k Chersonu, Rusové chtějí odvézt obyvatele

Ukrajinské jednotky se na jihu země přibližují k strategickému městu Cherson, které od začátku letošní invaze ovládají ruské jednotky. Z něj by měli během pátku dorazit první odvlečení lidé do ruského Rostovského regionu. O „evakuaci“ kvůli postupu Ukrajinců požádala tamní dosazená kolaborantská správa, což je v rozporu s mezinárodním právem. V dalších týdnech ve městě očekávají vojenští experti zásadní a dlouhé boje. Za poslední měsíc podle tamních úřadů osvobodila ukrajinská armáda přes šest stovek vesnic, mnoho z nich právě na jihu.

Za poslední měsíc osvobodily ukrajinské ozbrojené síly více než šest stovek obcí. Na svém webu uvedlo tamní ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území, že v Charkovské oblasti se nachází 502 z nich, v Chersonské oblasti jich leží pětasedmdesát, v Doněcké oblasti třiačtyřicet a sedm je v Luhanské oblasti.

„Rozloha osvobozených ukrajinských území se výrazně zvětšila,“ sdělilo ministerstvo. Agentura Reuters, která o prohlášení resortu informovala, poznamenala, že nebyla schopná tuto bilanci nezávisle ověřit. 

Události ČT – Postup ukrajinských obránců (zdroj: ČT24)

Významný posun hlásí ukrajinská armáda na jihu země, kde jednotky postupují k městu Cherson. S ruskými okupanty by se v případě úspěšného postupu mohly brzy střetnout i přímo v přístavním městě na jihu Ukrajiny.

O Chersonu rozhodne počasí, míní odborníci

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 tisíc obyvatel. Byl také prvním velkým ukrajinským městem, jehož se Rusové zmocnili po vpádu na Ukrajinu 24. února.

„Podle západních analytiků by se ukrajinská armáda mohla v horizontu několika málo dní dostat až přímo do samotného centra města, a ovládnout tak celý pravý břeh řeky Dněpr, což by bylo obrovské strategické vítězství,“ informuje z místa zahraniční zpravodaj na Ukrajině David Miřejovský. Připomíná ale, že další informace hovoří o tom, že ruské jednotky se nyní intenzivně snaží vytvořit novou obrannou linii a pokoušejí se o protiútoky Ty spouštějí „ve snaze získat zpět území, které armáda ztratila v minulých dnech.“ 

Podle zpravodaje ČT by měl v dalším vývoji rozhodnout následující víkend, protože poté mají podle předpovědí klesnout teploty až k nule stupňů Celsia. S příchodem zimy se pak na základě předpokladu odborníků očekává zpomalení bojů. 

Šéf okupační správy Chersonské oblasti Volodymyr Saldo ve čtvrtek uvedl, že město čelí prakticky každodennímu ostřelování, a vyzval obyvatele k odjezdu do Ruska. Putinova administrativa přitom považuje Chersonskou oblast stejně jako i tři další ovládnutá ukrajinská území za součást Ruska, přestože svět anexi neuznává.

Saldo přitom požádal ruské vedení, aby pomohlo zorganizovat jejich „evakuaci“. Odvážení obyvatel okupovaného území je přitom v rozporu s mezinárodním právem. Podle Reuters se očekává, že první odvlečení z Chersonské oblasti začnou přijíždět do ruské Rostovské oblasti během pátku.

„Cíle, které rakety zasáhly, jsou hotely, obytné domy, tržnice. Místa, kde je spousta civilistů. Z tohoto důvodu se Chersonská administrativa rozhodla zorganizovat příležitosti pro chersonské rodiny odcestovat do jiných oblastí Ruska za zábavou a studiem,“ řekl Saldo. 

Obranu ruských vojsk ve strategickém městě ostatně komplikuje také poničený Krymský most (často je označován i jako Kerčský most). Poté, co ho minulý týden poničily výbuchy, částečně se přerušila hlavní zásobovací tepna pro jižní frontu, což Ukrajincům nahrává v dalším postupu. 

Ruský postup u Bachmutu

Naopak v Doněcké oblasti u klíčového města Bachmut hlásí postup tamní proruské síly a ruská armáda. Město se zatím neúspěšně snaží dobýt už měsíce. Do bojů se podle amerického Institutu pro studium války (ISW) pravděpodobně zapojily i oddíly žoldnéřské Wagnerovy skupiny.

Britské ministerstvo obrany informovalo o tom, že postup ruských vojsk komplikují ukrajinské útoky i nedostatek munice a vojáků. Zpráva ISW v této souvislosti podotýká, že horší morálka, disciplína a bojové schopnosti ruských jednotek na Ukrajině mohou v některých oblastech vést k zastavení ruské ofenzivy. 

Ukrajinský generální štáb uvedl, že zejména v Doněcké oblasti dostávají některé ruské jednotky od velitelů rozkazy k dočasnému zastavení útočných operací. Důvodem je velmi nízká morálka, psychický stav, vysoká míra dezerce i neplnění rozkazů, píše ISW.

O velmi tvrdých bojích u Bachmutu minulý týden informoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinské armády jsou ruské pokusy o útok v této oblasti neúspěšné. 

Ukrajina žádá Červený kříž o vyslání mise za zajatci do Olenivky

Ukrajina požádala Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), aby v následujících dnech vyslal misi do věznice v obci Olenivka, která se nachází na území ovládaném ruskými jednotkami a kde jsou zadržováni ukrajinští váleční zajatci. Informovala o tom ukrajinská média, podle nichž se takto vyjádřil šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak při jednání se zástupci MVČK a dalších organizací.

Podle serveru Ukrajinska pravda dal Jermak Červenému kříži ultimátum. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později podle agentury Reuters obvinil organizaci v tomto ohledu z nečinnosti. 

V červenci při ostřelování Olenivky zahynulo pět desítek ukrajinských válečných zajatců a desítky jich byly zraněny. Řada z nich předtím bránila železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu. Kyjev obvinil Rusko, že vyhodilo část věznice do povětří, aby zakrylo mučení a zabíjení zajatců. Moskva tvrdila, že výbuch způsobila raketa vystřelená z Ukrajiny.

Jermak nyní uvedl, že nechápe, proč mise MVČK dosud do Olenivky nevyrazila. „Vyzývám, aby mise Červeného kříže se zástupci mezinárodních médií dorazila na Ukrajinu nejpozději do tří dnů,“ dodal šéf prezidentské kanceláře na sociální síti Telegram s tím, že Kyjev misi maximálně podpoří.