Ukrajinci postupují na levém břehu Dněpru, píší analytici. Nepřímo to potvrzuje i Kyjev

Ukrajinská armáda v posledních dnech operuje na levém, okupovaném břehu Dněpru v Chersonské oblasti. S odkazem na ruské válečné blogery to uvádějí analytici z Institutu pro studium války (ISW). Působení na levém břehu řeky nepřímo potvrdil i ukrajinský generální štáb. Podle serveru Kyiv Post pronikly na levý břeh části dvou ukrajinských elitních námořních brigád, které osvobodily dvě vesnice tři až čtyři kilometry ve vnitrozemí. Mariňáci prý na místě budují zákopy. Podle některých ruských zdrojů ale Rusové dokázali Ukrajince zatlačit zpět k břehu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2023)

  • 23:45

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. listopadu. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:38

    Ruská a ukrajinská média s odvoláním na záběry na sociálních sítích uvedla, že při ostřelování okupovaného Doněcka ukrajinskou armádou vypukl silný požár – vzplály cisterny s pohonnými hmotami. Například Ruskem dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin tvrdí, že ostřelování si vyžádalo dva mrtvé, včetně jednoho záchranáře, a zranění utrpělo 12 civilistů, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. BBC však také podotkla, že ve válečných podmínkách nemůže potvrdit správnost tvrzení znepřátelených stran.

  • 23:28

    Ukrajinský generální štáb ve večerní aktualizaci uvedl, že během úterý ukrajinské síly odrazily více než 45 útoků ruské armády. Operační situace na východě a jihu Ukrajiny podle něj zůstává složitá.

V úterý ruský vojenský telegramový kanál Rybar a po něm i další ruští vojenští blogeři podle BBC informovali o dvou útočných skupinách ukrajinské námořní pěchoty, které prošly ve dnech 17. a 18. října první obrannou linií ruských vojsk za Dněprem, přičemž osvobodili ves Pojma a část Piščanivky. Obě obce se nacházejí několik kilometrů od Dněpru.

Základy pro budování předmostí

K překonání řeky ukrajinskými mariňáky mělo dojít poblíž obce Prydniprovské. Strategicky důležitý železniční most tam byl vyhozen do povětří ustupujícími ruskými jednotkami v listopadu 2022, ale jeho základy, které by mohly být vhodné pro použití ukrajinskými jednotkami pokoušejícími se znovu přemostit řeku, zůstávají na svém místě, poznamenal Kyiv Post.

Třeba ruský bloger Vladimir Rogov uvedl, že situace kolem ukrajinského předmostí je v současné době neměnná, obě strany se vzájemně ostřelují a útočí na pěchotu pomocí útočných dronů. Podle Rogova, jehož cituje Kyiv Post, ukrajinské průzkumné jednotky také přistály na člunech a byly aktivní ve vesnici Krynok a na Kazatském ostrově, ale jednalo se zřejmě jen o časově omezené taktické nájezdy. 

Další ruský vojenský bloger Vladimir Kulikovsky ve středečních komentářích tvrdí, že překročení řeky námořní pěchotou předcházely tři dny „intenzivní dělostřelecké palby“ zaměřené na ruské pozice na levém břehu řeky. Ruské bezpilotní letouny údajně zničily čluny, které mariňáci použili k překonání Dněpru, a ruské pozemní jednotky podnikly protiútoky, aby zabránily Ukrajincům v dalším postupu.

Ruské ministerstvo obrany rovněž zmiňuje ukrajinské operace. Tvrdí ale, že ruské síly zastavily čtyři ukrajinské sabotážní a průzkumné skupiny poblíž Pidstepne, asi šestnáct kilometrů východně od Chersonu a Pojmy.

Průnik ukrajinských sil na levý břeh nepřímo potvrzují i zprávy z Kyjeva. „Na Chersonské frontě provedli okupanti nálety u Novoberyslavi, Kozackého, Olhivky, Prydniprovského a Piščanivky v Chersonské oblasti,“ uvádí už ve své středeční večerní zprávě generální štáb ukrajinské armády. Také ve čtvrteční ranní zprávě štáb píše o ruském ostřelování všech výše zmíněných obcí.

ISW: Rozsah operace a další plány Kyjeva jsou nejasné

Právě Piščanivka, která leží čtrnáct kilometrů východně od Chersonu a tři kilometry od Dněpru, je totiž jednou ze dvou obcí, jichž se podle ISW ukrajinský postup týká. Kromě toho také Ukrajinci operují přímo v obci Pojma, která se nachází jedenáct kilometrů východně od Chersonu a čtyři kilometry od Dněpru, tedy ještě o něco hlouběji na okupovaném území, píše ISW s odkazem na ruské blogery.

ISW ale odmítl spekulovat o rozsahu a perspektivách ukrajinských aktivit na levém břehu Dněpru. Zároveň upozornil, že zatím nedošel k závěru, že by se ukrajinským vojákům podařilo vytvořit předmostí vhodné pro postup mechanizovaných sil.

„Je však pozoruhodné, že prominentní a obecně spolehlivé ruské zdroje hovoří o ukrajinských aktivitách na východním (levém) břehu (ve smyslu), že se odehrávají ve větším měřítku než dříve zdokumentované taktické nájezdy ukrajinských sil přes řeku,“ podotkl ISW.

Donedávna se boje v Chersonské oblasti téměř úplně zastavily poté, co voda ze zničené přehrady Kachovka zaplavila velkou část potenciálních bojišť, připomíná Telegraph. Aby Ukrajina mohla útočit na území ovládané Ruskem, musí provádět obojživelné nájezdy přes řeku Dněpr, protože všechny hlavní přechody byly zničeny.

Podle monitoru společnosti Rochan Consulting nyní Ukrajina v oblasti shromáždila téměř sedm tisíc vojáků, 46 tanků, 223 obrněných vozidel a osm dělostřeleckých děl.

Ze snímků a informací zveřejněných ukrajinskou 36. námořní brigádou vyplývá, že jednotka byla aktivní v boji ve východním sektoru kolem vesnic Opytne a Vodiyane do druhé poloviny září a prováděla v oblasti výcvik až do poloviny října. Podle těchto zdrojů šlo o přípravu a zaškolení nováčků, střelbu a obsluhu lehkých zbraní protivzdušné obrany.

Jeden ze dvou praporů 36. brigády zveřejnil 14. října snímky operací dronů umístěných na levém břehu, píše Kyiv Post. Na dalším kanálu spojeném s mariňáky se zase objevily snímky ukrajinských dronů vybavených výbušninami, které zasáhly ruské jednotky operující u vesnice Poima.

Ruská armáda v oblasti je zřejmě oslabená

Podle amerických analytiků mají ruští blogeři obavy ohledně schopnosti invazní armády odrazit potenciální ukrajinský útok v regionu, což může částečně souviset se stavem tamních ruských sil. Ruská armáda podle ISW odtamtud v posledních měsících stáhla některé elitnější jednotky a poslala je do Záporožské oblasti, aby pomohly odrazit ukrajinskou protiofenzivu.

Ruské zdroje hovoří o počáteční fázi větší útočné operace přes řeku Dněpr. Zavedení raketového systému ATACMS do ukrajinského arzenálu vyděsilo ruské komentátory, že se Kyjev bude snažit využít území dobyté na levém břehu, aby cílil na logistické uzly Ruska.

Ruský vládce Vladimir Putin také označil ukrajinskou aktivitu v Chersonské oblasti za „příští protiofenzivu“, nicméně tradičně označil všechny ukrajinské útočné operace za selhání, uvádí ISW. 

Ukrajinská armáda pokračuje v protiútoku na východě a jihu Ukrajiny a údajně postoupila u Bachmutu a v západní části Záporožské oblasti. Ruská invazní armáda naproti tomu útočila mimo jiné podél linie Kupjansk–Svatove–Kreminna, u Bachmutu, u Avdijivky, na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti a v západní části Záporožské oblasti. Postoupila také jižně od Avdijivky, píše ISW.

Okamžitý průlom u Avdijivky Rusům nevyšel

Hlavním cílem současné ruské ofenzivy je patrně obklíčení Avdijivky, neboť Rusové útoky zahájili po obou stranách frontového výběžku. „Mohu s jistotou říci, že se jedná o nejrozsáhlejší útok, který na Avdijivku byl za celou dobu této války, od roku 2014,“ řekl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf místní vojenské správy Vitalij Barabaš.

Ruské síly sice obsadily několik ukrajinských pozic na okraji Avdijivky, ale stále jsou daleko od toho, aby město odřízli, napsal list The Wall Street Journal, podle něhož se ruský postup po počátečním náporu zpomalil.

Také podle většiny svědectví útok pro Moskvu nedopadl dobře. ISW uvedl, že neúspěšný ruský útok na město ovládané Ukrajinou v první linii vyvolává otázky ohledně dalších kroků v ruské kampani. Podle analytiků už i ruské zdroje uznávají, že se okamžitý průlom nepovedl a postup vojsk se zpomalil.

Ruské jednotky obnovily útočné operace ve snaze obklíčit město 15. října, ale nepodařilo se jim dosáhnout významného pokroku. Více než patnáct ruských útoků poblíž Avdijivky a také na severozápad a jihozápad od města bylo ukrajinskými silami úspěšně odrazeno, oznámil generální štáb ukrajinské armády.

Ta tvrdí, že od začátku útoku 10. října zničila u Avdijivky desítky ruských tanků a dalších obrněných vozidel a zabila stovky ruských vojáků, přičemž ztratila jen nepatrné území. Video zveřejněné ukrajinskými představiteli ukazovalo, jak dělostřelectvo a bomby shazované z dronů zasahovaly jeden ruský vůz za druhým a nechávaly je dýmající na silnici, popsal WSJ.

Podle Barabaše se situace v posledních dnech uklidnila a ukrajinským obráncům se ji podařilo stabilizovat, ubylo zejména ostřelování i vlastních útoků. Varoval však, že Rusové se přeskupují. „V příštích dnech očekáváme, že ještě dojde ke zhoršení na našem úseku,“ dodal.

Snahy o vyčerpání ukrajinských vojáků

Analytici ISW se domnívají, že současné ruské operace v oblasti Avdijivky mohou být zaměřeny na vyčerpání ukrajinských sil. Považují za nepravděpodobné, že by ruské síly dosáhly v blízké budoucnosti podstatného průlomu nebo izolovaly ukrajinské ozbrojené síly v Avdijivce. Dosažení takového velkého pokroku by vyžadovalo značné a dlouhodobé nasazení personálu a zdrojů ze strany okupantů, myslí si experti.

V ruských cílech je podle nich patrný posun se snahou bagatelizovat jejich původní cíle v Avdijivce. Ruský vládce Vladimir Putin popsal, že ruské síly jsou zapojeny do „aktivní obrany“ spíše než „aktivních bojových akcí“, jak bylo dříve oznámeno.

Těžké ruské ztráty u Avdijivky podle WSJ svědčí o tom, jak obtížné bylo pro obě strany letos dosáhnout pokroku na bojišti, kde jsou všichni silně opevněni za hustými minovými poli a kryje je dělostřelectvo.

Moskva se snaží o další ofenzivu, protože je přesvědčena, že Ukrajina nemá kapacity na průlom na jihu, domnívá se přitom polský vojenský analytik Konrad Muzyka, ředitel poradenské společnosti v oblasti vojenství Rochan Consulting. „Ukrajina měla iniciativu v létě. Nyní se iniciativa pomalu přesouvá. V ofenzivě budou s největší pravděpodobností Rusové,“ míní analytik.

Průmyslové město Avdijivka leží nedaleko Doněcku. Poblíž frontové linie je od roku 2014, kdy na východě Ukrajiny vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou koordinovanými separatisty a ukrajinskou armádou. Kyjev díky kontrole nad tímto městem může podle WSJ ohrožovat logistické a dopravní uzly v okupované části oblasti. Od loňské otevřené invaze se Rusové snaží Avdijivku dobýt, silně opevněné město je kvůli bojům de facto zničené.