U břehů Libye zahynuly desítky migrantů. Středomořská cesta je nebezpečná, Itálie hledá řešení

U břehů Libye se utopilo asi 61 migrantů (ilustrační foto) (zdroj: ČT24)

Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).

„Po tragickém ztroskotání lodi u Libye se utopilo 61 migrantů včetně žen a dětí. Podle přeživších loď s přibližně 86 lidmi vyplula od libyjských břehů ze Zuáry. Centrální část Středozemního moře je i nadále jednou z nejnebezpečnějších migračních tras na světě,“ uvedla IOM na síti X.

„Většina z nich pocházela z Nigérie, Gambie a dalších afrických zemí,“ dodala organizace, podle níž byli zachránění migranti převezeni do detenčního zařízení v Libyi.

„Letos přišlo o život v centrálním Středomoří již více než 2250 lidí,“ napsal na sociální síti X mluvčí IOM Flavio di Giacomo. „Toto obrovské číslo ukazuje, že bohužel neděláme dost pro záchranu životů na moři,“ dodal.

V souvislosti s tragédií agentura Reuters připomíná další incident z letošního června, kdy ve vodách jihozápadně od řeckého poloostrova Peloponés ztroskotal člun s několika stovkami migrantů na palubě. Utopilo se jich tehdy sedmdesát devět.

Migranti v centrálním Středomoří mířící do Evropy vyplouvají převážně na malých člunech z Libye či Tuniska ve snaze dosáhnout břehů Itálie. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos připlulo po této trase do Itálie již více než 153 tisíc migrantů.

Itálie se chce inspirovat u Británie

Itálie se nápor nově příchozích snaží řešit. Řím uzavřel dohodu o posílání žadatelů o azyl do Albánie. V Albánii ale narazila na justici, která o ní definitivně rozhodne začátkem příštího roku.

„Nemám pochyby, protože v té dohodě není nic protiústavního, uvidíme, v klidu počkejme na verdikt a pak můžeme spolupracovat,“ prohlásil albánský premiér Edi Rama.

Itálie se s dohodou o deportacích migrantů inspirovala u Velké Británie. Konzervativní vláda se už řadu měsíců snaží dostat do pohybu dohodu o posílání migrantů do Rwandy, ale naráží na nesouhlas britských soudů.

„Pokud lidé budou vědět, že nebudou moci zůstat, tak nepřijdou. A to musí být náš cíl. Aby každý věděl, že když přijede do Itálie nebo Británie nezákonně, tak jednoduše nebude moci zůstat,“ prohlásil Sunak.

Migrace byla jedním z důležitých témat i na nedávném summitu Evropské unie. Tam lídři sedmadvaceti členských států řešili i navýšení prostředků na řešení migrační problematiky. Počítá s tím i plánovaná revize unijního rozpočtu do roku 2027.

Kvůli finanční podpoře Ukrajiny ale úpravu rozpočtu zablokovalo Maďarsko. Shodu jak na penězích pro Ruskem napadenou zemi, tak i na další řešení migrace budou lídři unijních států hledat znovu v lednu příštího roku.