Tisícové protesty v Libanonu. Vláda chtěla zdanit WhatsApp, v Bejrútu hoří barikády, desítky zraněných

V Libanonu pokračují druhým dnem největší protesty za poslední roky. Policie rozháněla protestující slzným plynem. Lidé si stěžují na špatnou ekonomickou situaci. Rozlítil je také plán vlády zavést nové daně a poplatky na tabák, benzin, ale i aplikaci WhatsApp. Premiér Saad Harírí dal politickým oponentům třídenní ultimátum na dohodu o zásadních reformách.

V bejrútském centru se v pátek večer lidé pokusili zapálit budovu a policisté proti nim použili slzný plyn. Reportéři agentury Reuters viděli několik přidušených lidí, kteří prosili vojáky, aby jim pomohli.

Masa se pak začala přesouvat k prezidentskému paláci. Z něj k davu promluvil prezidentův zeť a ministr zahraničí Džibrán Básil. Také on ekonomické potíže připsal politickým stranám a řekl, že vláda musí skoncovat s korupcí a vyhnout se uvalování dalších daní. „Jakákoli alternativa současné vlády bude mnohem horší a může přivodit katastrofu,“ řekl k výzvám k rezignaci vlády.

Už v noci na pátek se stovky lidí v Bejrútu shromáždily u sídla vlády a parlamentu. Křičeli „Revoluce“ či „Zloději“, s odkazem na vládní politiky, které viní z korupce a špatného hospodaření. Někteří z protestujících házeli kameny na policisty, kteří proti nim použili slzný plyn.

Demonstranti také zablokovali několik ulic v Bejrútu barikádami z kontejnerů a zapalovali pneumatiky. Kvůli protestům zůstaly v pátek zavřené školy. Blokády silnic hlásí AP i z jiných částí země. Někteří demonstranti uvedli, že hodlají v protestech pokračovat, dokud vláda neodstoupí. Protestující kritizují vládu i kvůli neschopnosti čelit rozsáhlým lesním požárům.

Vláda skončit nechce, bojí se kolapsu

Ministryně vnitra Rajá Hasanová však rezignaci kabinetu vyloučila. „Snažíme se vyhnout kolapsu, pokud by byla vytvořena nová vláda, musela by přijmout stejná opatření,“ řekla Hasanová televizi Al-Majadín. Premiér Harírí uznal, že země prochází „bezprecedentní, těžkou dobou“.

Předseda vlády obvinil odpůrce v kabinetu z blokování reforem. Ve vládě národní jednoty má zastoupení šíitský Hizballáh a několik soupeřících politických stran. Harírí politiky vyzval, aby navrhované změny podpořili. „Naši vládní partneři nám musejí dát jasnou, definitivní a přesvědčivou odpověď, která zaručí, že jsme všichni pro reformy. Pokud ne, zahájím po 72 hodinách zcela jiný dialog,“ řekl.

Premiérův projev sledovala řada Libanonců v ulicích. „Harírí, odejdi,“ volali mnozí. V postupu k sídlu vlády jim zabránili policisté slzným plynem a vodními děly.

Libanon patří dlouhodobě k nejzadluženějším zemím světa, jeho dluh činí asi 150 procent hrubého domácího produktu. Agentura AP rovněž připomněla, že Libanon poskytl útočiště 1,5 milionu Syřanů, kteří od roku 2011 utekli ze sousední země před občanskou válkou.

Vláda už kvůli protestům ustoupila od záměru zpoplatnit telefonní hovory přes WhatsApp, Messenger a FaceTime. „Nejsme tady kvůli WhatsAppu, jsme tu kvůli všemu: benzinu i potravinám, kvůli všemu,“ citovala agentura Reuters reakci jednoho z demonstrantů. 

Organizace OSN vyzvala všechny účastníky sporů k tomu, aby se vyhnuli zvyšování napětí a násilí. „OSN bude nadále pracovat s libanonskou vládou a dalšími partnery, aby pomohla řešit problémy Libanonu včetně jeho ekonomické situace,“ sdělil mluvčí Stéphane Dujarric. Saúdská Arábie vyzvala své občany, aby se cestám do Libanonu vyhnuli.