Stíhačky F-16 jako horký brambor. Dodání Ukrajině by prolomilo další psychologickou hranici pomoci

Zóna ČT24: Stíhačky F-16 jako horký brambor (zdroj: ČT24)

Ukrajina nadále apeluje na západní spojence, aby jí dodali letouny k protivzdušné obraně, nejlépe americké stíhačky F-16. Spojené státy se této vojenské pomoci brání. Stále více politiků od začátku roku přitom o poskytnutí západních stíhaček začíná mluvit. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24.

Dlouho trvalo, než se podařilo prolomit bariéru pochybností a obav, než spojenci začali dodávat na Ukrajinu západní tanky. Tak, jako předtím dalekonosná děla, byly těžké obrněnce počátkem roku horkým bramborem. Teď se jím staly západní stíhačky.

Třeba nejvýznamnější dodavatel zbrojní pomoci, Spojené státy, tvrdí, že Ukrajina potřebuje jiné zbraně než stíhačky F-16. Na brzké dodávky z USA to proto zatím nevypadá. Ale stíhací letouny na Ukrajinu i tak míří. Slovensko počátkem týdne oznámilo, že Ukrajině předalo všech svých třináct strojů MiG-29, jak to před časem slíbil premiér Eduard Heger. Letouny MiG-29 předává Kyjevu kromě Slovenska také Polsko, a to až třicet kusů.

Západ argumentuje obavami z eskalace

MiGy-29 jsou ve službě o čtyři roky méně než stíhačky F-16. Ukrajina ale touží právě po víceúčelových letounech americké výroby. Poněkolikáté se tak opakuje stejná situace – Kyjev žádá o moderní zbraně, Západ se obává eskalace konfliktu, Kyjev poukazuje na to, že ruská agrese je už dávno v plné síle.

„Pro obranu naší nezávislosti potřebujeme letectvo. A nemusíme se ohlížet na to, jak Rusko na letadla v naší zemi zareaguje. Neměli bychom se znepokojovat tím, o jaká písmena (v názvu letadel) tu jde,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nejde přitom jen o historicky osvědčený letoun. Dodávky strojů F-16 by pomohly prolomit novou psychologickou hranici a otevřít cestu dalším účinným zbraním. Zvláště střel dlouhého doletu, o které Ukrajina, prozatím marně, žádá už rok. Právě letadla F-16 by mohla sloužit jako nosiče takových raket.