Státy EU se shodly na vyjednávacích rámcích pro přístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskem

Velvyslanci zemí EU se v Bruselu shodli na vyjednávacích rámcích pro věcné zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. Mezivládní konference s oběma zeměmi je předběžně plánována na 25. června, informovalo stálé zastoupení Česka při EU. Shodu musí ještě formálně potvrdit členské státy. Podle diplomatických zdrojů se tak stane na jednání unijních ministrů financí příští pátek v Lucemburku.

Evropská unie usilovala o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem právě do konce června. Největší překážkou byl podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snažily přesvědčit o tom, že Ukrajina plní veškeré požadavky.

Začít přístupová jednání s Ukrajinou a Moldavskem doporučila Evropská komise už loni v říjnu. Následně to schválil prosincový summit EU. Dalším krokem před vstupem je právě přijetí takzvaného vyjednávacího rámce, který musí jednomyslně schválit celá sedmadvacítka. A je na zemi, která v tu chvíli Radě EU předsedá, tedy nyní na Belgii, aby pak svolala mezivládní konferenci.

Vyjednávací rámce pro Ukrajinu a Moldavsko dokončila Evropská komise v březnu a předložila je členským státům EU. Jestliže budou vyjednávací rámce definitivně schváleny, postup by měl být následující: v úterý 25. června se uskuteční mezivládní konference. Větší prostor pro plánování belgické předsednictví nemá, ve čtvrtek a v pátek 27. a 28. června se totiž v Bruselu koná klíčový summit EU po nedávných volbách do europarlamentu. A od 1. července přebírá předsednictví v Radě EU Maďarsko.

Po mezivládní konferenci by pak měl nastat takzvaný screeningový proces, který bude zkoumat, do jaké míry se liší či shoduje legislativa kandidátských zemí s tou unijní, popsala nedávno bruselským novinářům další postup Jana Juzová z institutu Europeum. Screening je nutným předpokladem k otevření takzvaných klastrů, které vždy zahrnují několik přístupových kapitol.