Statisíce Francouzů vyšly do ulic proti krajní pravici

Události: Posilování pravicových stran ve Francii (zdroj: ČT24)

Ve Francii protestovaly statisíce lidí proti krajní pravici. Země rozdýchává politický zmatek, který nastal po tom, co Národní sdružení vyhrálo evropské volby a prezident rozpustil parlament. O jeho novém složení se bude rozhodovat v prvním kole za dva týdny a kampaň už běží naplno.

Chybí už jen dlažební kostky, ale i na ty může dojít. Demonstranti protestovali proti krajní pravici po celé Francii. A policisté varují před chaosem, pokud se Národní sdružení dostane k moci v parlamentu.

Po nečekaném rozpuštění parlamentu prezidentem se věci daly rychle do pohybu. Předseda Republikánů vyhlásil podporu krajní pravici a poté, co ho vlastní strana svrhla, se zablokoval v jejím sídle. „Pracoval jsem, pracoval jsem ve svém úřadě,“ řekl Eric Ciotti. Soud ale označil jeho odvolání za neústavní.

Socialisté přijali do své koalice ekology, komunisty i členy extrémní levice, jejíž poslanci vyvěšují v parlamentu palestinské vlajky. „Budeme politickým blokem, silnou koalicí. A nejen levicovou. Bude to občanská společnost,“ prohlásil generální tajemník Socialistické strany Pierre Jouvet.

Pro některé členy uskupení včetně samotného předsedy socialistů je ale rozšíření koalice o krajní levici nepřijatelné. Nově vytvořená Lidová fronta představila ekonomický program, nad kterým se odborníci pozastavují. Předpokládá například zvýšení minimální mzdy v přepočtu o pět tisíc korun a zdanění podnikatelů s vyššími příjmy. „Je to záruka poklesu ekonomiky, masové nezaměstnanosti a cesta k odchodu z Evropské Unie. Předpoklad hospodářského kolapsu,“ míní francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire.


Část veřejnosti, zejména v menších městech, je vývojem zaskočena. Nikdo netušil, co mohou eurovolby způsobit. „Lidé svou volbou ukázali hlavně svou nespokojenost, ale moc tomu nerozumím,“ podotkl zelinář Samuel.

Vládní koalice i nově utvořená Lidová fronta varují před možností, že by krajní pravice mohla zemi vládnout. Jen v Paříži vyšly do ulic desítky tisíc lidí. „Je to extrémní pravice, která představuje nebezpečí, jak víme z naší historie. A také prezident Macron, který vede poslední roky dost vratkou politiku,“ myslí si demonstrantka Sophie.

Na pořádek dohlíželo po celé zemi více než dvacet tisíc policistů, kteří se v závěru demonstrace dostali do konfliktu s některými radikálnějšími skupinami. Předpokládá se, že se napětí v ulicích bude před prvním kolem parlamentních voleb v příštích dnech ještě stupňovat.