Sníh zasypal i Rakousko nebo Polsko. Sever Slovenska vyhlásil mimořádnou situaci

Nezvykle chladné počasí doprovázené sněžením a silným větrem trápí kromě České republiky i další země střední Evropy. V Rakousku a Polsku polámané stromy způsobily výpadky elektřiny u tisícovek domácností, místy napadly desítky centimetrů sněhu. V některých regionech na severu Slovenska úřady kvůli sněžení a větru vyhlásily mimořádnou situaci. Ve Švýcarsku zase padaly záporné teplotní rekordy.

Sníh v Rakousku
Zdroj: ČTK/APA/EXPA

Dolnorakouské úřady hlásily ve středu až 25 tisíc domácností bez elektřiny a ještě ve čtvrtek ráno byla takto postižena asi tisícovka domácností. Příčinou komplikací jsou vyvrácené stromy a polámané větve, které popadaly na elektrické vedení. Nejčastěji musely pohotovostní týmy zasahovat v okresech Baden a Sankt Pölten.

Některé silnice musely být uzavřeny a na některá odlehlejší místa se dalo dostat jen terénními auty nebo pěšky, informovala agentura APA. Jenom v oblasti Waldviertel na severozápadě Dolních Rakous napadlo až 25 centimetrů sněhu, v hornatějších oblastech i mnohem více.

Také ve Štýrsku na jihu Rakouska si pozdní vpád zimy vynutil ve středu a v noci na čtvrtek na mnoha místech zásahy hasičských jednotek a zapříčinil několik dopravních nehod. Ve známém poutním městě Mariazell napadlo více než půl metru sněhu.

Na jihu Štýrska se lidé potýkali spíš se silným větrem než sněhem. Hasiči museli odklízet vyvrácené stromy nebo odstraňovat či zajišťovat plakátovací stěny. Ve vysokohorských oblastech spolkových zemí Tyrolsko a Vorarlbersko nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

Rakouští a němečtí vinaři se snaží chránit hrozny před přízemními mrazy a inverzí. Například v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko přelétávají ve výšce 15 metrů nad vinicemi vrtulníky. Zemský ministr Peter Hauk vysvětlil, že se tak vymění teplý a studený vzduch.

„Můžeme teplotu zvýšit až o čtyři stupně,“ citovala Hauka agentura DPA. Čtvrteční a páteční přelety přijdou na zhruba 40 tisíc eur, přičemž polovinu hradí spolková země a polovinu musí zaplatit pěstitelé vína.

Zima se vrátila i do Polska, ve Švýcarsku padly teplotní rekordy

„Zima útočí“ podle serveru Wiadomości také na jihu Polska. Sněží tam už od úterý. Nejhorší situace je kvůli hustému sněžení a větru ve Slezsku. Téměř 95 tisíc lidí, hlavně v Čenstochové a okolí, zůstalo bez elektřiny a velmi nebezpečná je také jízda po tamních silnicích. V některých částech polského Slezska napadlo více než 20 centimetrů sněhu.

Na silnici z Krakova do Zakopaného vznikla kvůli přívalům sněhu obří zácpa. „Tak špatné to nebylo ani v zimě,“ tvrdí řidiči podle televize TVN 24. Situaci podle ní zhoršuje, že mnohdy řidiči už mají letní pneumatiky. Problém je to hlavně v případě kamionů, které nejsou na zasněžené vozovce s to vyjet ani mírná stoupání.

Ve Švýcarsku během jasné noci ze středy na čtvrtek padlo několik teplotních rekordů. Na nejméně šesti místech nebyly ve druhé polovině dubna ještě nikdy naměřeny tak nízké teploty.

Například ve Vispu v jihošvýcarském kantonu Wallis bylo ve čtvrtek zaznamenáno minus 5,5 stupně Celsia a v Arose ve východošvýcarském kantonu Graubünden dokonce minus 12,8 stupně, informovala meteorologická služba Metenews.

Na Slovensku za jeden den napadlo místy až půl metru sněhu

Sníh dorazil i na Slovensko. Od středy tam komplikuje dopravu zejména v horských oblastech. Úřady v některých regionech na severu země vyhlásily mimořádnou situaci. Sněhová bouře a vítr komplikovaly také zásah hasičů u hromadné nehody přibližně 30 až 40 aut, ke které došlo ráno na slovenské dálnici u Popradu v podhůří Vysokých Tater.

Řetězová nehoda na Slovensku
Zdroj: ČTK/Facebook/Hasičský a záchranný zbor SR

Podle záchranářů se při nehodě zranilo 24 lidí, z toho dva utrpěli těžká zranění. Zranění byli převezeni do okolních nemocnic, část z nich zdravotníci po ošetření propustili. Cestující z havarovaných vozidel hasiči evakuovali do autobusů, kde jim poskytli deky a teplé nápoje. Dálnice byla v okolí nehody uzavřena.

Horská služba vyhlásila ve Vysokých Tatrách velké lavinové nebezpečí, tedy čtvrtý stupeň z pětidílné mezinárodní škály. Za jeden den napadlo ve slovenských pohořích téměř půl metru sněhu. Turistům s ohledem na nepříznivé počasí nedoporučuje pohyb ve vysokohorském terénu. 

Sníh ale překvapil i Bosnu a Hercegovinu, Maďarsko nebo Chorvatsko. Kvůli sněhu a větru byla uzavřena silnice číslo 218 u chorvatské obce Dobroselo, sníh je i kolem silnic na severu země.

V Maďarsku nečekaný návrat zimy uvěznil na 200 rekreantů v horském hotelu Grandhotel Galya, který je nejvýše položeným v zemi. Již dva dny jsou všechny přístupové cesty k němu zablokované sněhovými závějemi a popadanými stromy.

Hotel, který se nachází na hoře Galyatetö 90 kilometrů severovýchodně od Budapešti, přišel o dodávky elektrického proudu. Elektřinu zajišťují dieselové generátory, pro něž jsou naštěstí k dispozici nouzové zásoby paliva, sdělila podle portálu ředitelka hotelu. Dostatečné jsou i zásoby potravin, stále ale není jasné, kdy hosté a personál budou moci odjet.

Podle dalších médií dvě obce na severu Maďarska - Répáshuta a Pilisszentlélek - jsou kvůli sněhovým přívalům zcela odříznuté od okolí. Podle meteorologické služby napadlo na nejvyšší hoře země Kékestetö až 47 centimetrů sněhu.