Sliby, urážky a ironie. Kampaň před volbami do Sejmu byla drahá, vyhrocená a dlouhá

Události: Předvolební kampaň v Polsku (zdroj: ČT24)

Poláci v neděli rozhodnou, jestli u moci zůstane národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), nebo ho ve vládě nahradí opoziční strany. Předvolební průzkumy sice předpovídají vítězství PiS, větší šanci sestavit vládu má ale podle nich opozice vedená proevropskou Občanskou koalicí. O letošní předvolební kampani se mluví jako o nejvyhrocenější, nejdelší a taky nejdražší.

Letošní kampaň byla ještě pompéznější než před čtyřmi lety. Dvě největší uskupení Právo a spravedlnost a Občanská koalice předem oznámily, že se dotknou výdajových stropů, které se pohybují v přepočtu kolem 210 milionů korun.

Vládní strana objížděla regiony, voličům prezentovala své úspěchy: nízkou nezaměstnanost, boj s migrací, růst HDP a posilování armády. „Jsme dnes jedinou opravdu polskou silou. Silou, která může pokračovat v proměně země,“ sliboval vicepremiér a šéf vládní strany PiS Jarosław Kaczyński.

Opoziční Občanská koalice vsadila na mobilizační pochody velkými městy. Za první tři měsíce vlády slíbila zahladit spory s Bruselem, najít úspory v rozpočtu nebo revidovat velké státní zakázky. „Máme na prvních sto dní sto konkrétních bodů, které realizujeme hned po volbách,“ uvedl lídr Občanské koalice Donald Tusk.

Kromě dvou hegemonů polské politiky mají reálnou šanci na vstup do Sejmu další tři uskupení. Třetí cesta – spojení lidovců a liberálů – chce garantovat 6 procent HDP ročně na vzdělávání a slibuje reformu zdravotnictví. „Sjednocení společnosti označuji za první a nejdůležitější bod, na kterém začnu pracovat,“ řekl jeden z lídrů Třetí cesty Szymon Hołownia.

Konfederace má vyostřenou protiukrajinskou rétoriku. Je označována za krajně pravicovou, její šéf Slawomir Mentezn zase za krále polského TikToku. „Polské daně musí jít na potřeby Polska. Nemusíme vydržovat sousední národ,“ prohlásil ve videu.

Levice slibuje, že zbaví stát údajného vlivu církve, matkám chce podstatně rozšířit právo na potrat. „Budou to ženy, kdo zvítězí v těchto volbách. Ženy, jste připravené zvítězit?“ zeptal se jeden z lídrů Levice Robert Biedroń.

Tři uskupení už měsíce před volbami vytvořila jednotný blok, ve kterém chtějí usilovat o převzetí moci – Občanská koalice, Levice a Třetí cesta. Protiváhu jim vytváří vládní a ve všech průzkumech dominantní Právo a spravedlnost. Konfederace spolupráci zatím odmítá. 

Letos si Poláci ve velkých městech všimli, že ubylo stranických předvolebních billboardů. O to víc je ale k vidění těch, které si platí firmy a organizace vlastněné státem. Vláda s volbami vypsala i referendum, a podle kritiků si jimi z veřejných peněz nechává kampaň financovat.

Zastání ve veřejném prostoru ale má i opozice. Jedna z největších polských charit oblepila velká města se vzkazem: Překonáme zlo, zvítězíme.

Například v Jastrzebiu někdo dvacetimetrový plakát připomínající vládě rekordní inflaci vyvěsil nelegálně. Objevovaly se i případy vandalismu.

Parodie na internetu

Politické strany se o to víc prezentovaly na internetu. Na volební spoty vznikly i mnohé parodie. Stupňovala se i agresivita během kampaní. Řada urážek, které zazněly veřejně, zlidověly. „Je mi líto Pinocchia. Pinocchio sice hrozně lhal, ale byl aspoň sympatický. Morawiecki jako Pinocchio jenom hrozně lže,“ prohlásil lídr Občanské koalice Donald Tusk.

Příznivci Tuska si naopak z jeho posměšné přezdívky Zrzek udělali symbol. „Kaczynski kdysi řekl, že jsme parta Zrzka. A proto jsme začali nosit paruky,“ poznamenal jeden z nich.

Objevili se také kandidáti věřící konspiračním teoriím nebo falešná videa využívající umělou inteligenci.