Skotští národovci míří k vítězství. V Anglii Labouristé ztratili tradičně levicový Hartlepool

Ve Velké Británii sčítají hlasy odevzdané ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a volbách do parlamentů ve Walesu a Skotsku. Skotská národní strana (SNP), která prosazuje referendum o nezávislosti, získala klíčové obvody Ayr či centrum Edinburghu a je na cestě k jasnému vítězství, i když většinu jistou nemá. Konzervativci získali tradičně labouristické parlamentní křeslo v obvodu Hartlepool.

Očekává se, že výsledky mohou ovlivnit budoucnost konzervativní vlády Borise Johnsona a také otázku nezávislosti Skotska. Volby také byly prvním testem pro nového vůdce opozičních labouristů Keira Starmera. Výsledky totiž naznačí, nakolik se strana zotavila z těžké porážky v parlamentních volbách.

Britská média označovala volby za supervolební čtvrtek, protože do rekordního počtu hlasování se mohlo zapojit celkem 48 milionů lidí. Některé z místních voleb se měly uskutečnit už loni, ale byly kvůli koronaviru odloženy.

Kromě obsazení místních rad v Anglii a přímé volby starostů včetně londýnského se rozhodovalo i o obsazení parlamentů ve Walesu a Skotsku. Složení velšského parlamentu by mělo být známo v pátek odpoledne, stejně jako první výsledky ve Skotsku. Na ty celkové je ale třeba počkat do soboty či neděle.

Přesvědčivé vítězství Skotské národní strany (SNP) by znamenalo podporu pro požadavek nového referenda o odtržení Skotska od Spojeného království a velkou komplikaci pro vládu v Londýně.

SNP k páteční 22. hodině získala devětatřicet mandátů, včetně klíčových obvodů Ayr či centra Edinburghu. To posiluje naděje této strany, že získá absolutní většinu v Holyroodu, k níž je potřeba 65 křesel. V takovém případě hodlá předsedkyně národovců Nicola Sturgeonová požadovat nové referendum o samostatnosti.

Získat většinu ve skotském parlamentu ale kvůli tamnímu kombinovanému systému není jednoduché, protože strany úspěšné ve většinové volbě tratí při rozdělování křesel, o nichž rozhoduje poměrný systém.

„Zisk většiny byl vždy velice obtížný. Bylo by to skvělé, ale nikdy jsem to nebrala jako samozřejmost, protože je to vyhrocený souboj. Jsem si ale jistá, že SNP je na cestě ke čtvrtému volebnímu vítězství v řadě,“ nechala se slyšet Sturgeonová.

SNP se podařilo absolutní většinu v Holyroodu získat v roce 2011 a tehdejší premiér David Cameron pak umožnil uspořádání referenda. V roce 2014 v něm 55 procent voličů nezávislost odmítlo. Současný premiér Johnson další referendum odmítá.

„Touha po nezávislosti Skotska už po nějaký čas povážlivě roste. Pokud bude skotský parlament žádat referendum a britská vláda jeho uspořádání odmítne, bude to znamenat obrovský tlak na současný ústavní pořádek,“ citovala agentura Reuters politologa Anthonyho McGanna z glasgowské univerzity Strathclyde.

Labouristé ztratili skalní voliče, míní exposlanec

Kromě obsazení regionálních parlamentů a pěti tisíc křesel ve 145 místních radách v Anglii se rozhodovalo o jménech třinácti přímo volených starostů či o parlamentním mandátu ve volebním obvodě Hartlepool. Křeslo za Hartlepool nakonec získala kandidátka Konzervativní strany Jill Mortimerová. Svého labouristického vyzyvatele porazila o téměr osm tisíc hlasů.

„Labouristé příliš dlouho Hartlepool považovali za samozřejmost. Lidé už toho mají dost. A nyní skrze tyto výsledky promluvili a dali najevo, že je čas na změnu,“ okomentovala své vítězství Mortimerová.

Je to poprvé, co konzervativci v tomto tradičně levicovém volebním obvodu zvítězili. Britský tisk i politici to označují za drtivou a ponižující porážku strategie labouristické strany. Podle analytiků jde o jasné zklamání nadějí, které opoziční strana vložila do svého nového lídra Keira Starmera.

„Jsem výsledkem hluboce zklamaný a beru za něj plnou zodpovědnost, plnou zodpovědnost budu mít i za to, abych to napravil,“ prohlásil Starmer. Strana podle něj utrpěla kvůli vnitřním sporům, a ztratila proto, zejména u lidí z dělnických vrstev, důvěru.

„Ztratili jsme mnoho slušných lidí, našich skalních voličů z dělnické třídy. Od chvíle, kdy labouristé v roce 2010 odešli z vlády, jsme to moc nezvládali,“ komentoval výsledky Peter Mandelson, který byl poslancem za Hartlepool v letech 1992 až 2004, byl členem vlády Tonyho Blaira a také eurokomisařem.

Podle publicisty Jana Jůna labouristé mají problém, že poslední parlamentní volby drtivě prohráli kvůli krajně levicové politice tehdejšího lídra Jeremyho Corbyna. „Nové vedení se ještě neprosadilo celostátně tak, aby byl vidět nějaký jiný program, na který by voliči mohli reagovat,“ komentuje. Doplňuje také, že premiér Johnson se na Hartlepool velmi soustředil a během kampaně jej třikrát navštívil.

Při sčítání prvních hlasů v Hartlepoolu byla k vidění nafukovací figurína britského premiéra Borise Johnsona
Zdroj: Lee Smith/Reuters

Naději ještě labouristé mají

„Je to vskutku působivý obrat u křesla, které si labouristé měli opravdu udržet a ubránit,“ řekl stanici Sky News politolog Michael Thrasher. Vítězství potvrzuje trend narůstající podpory pro premiéra Borise Johnsona, jeho politickou strategii a popularitu.

Podle některých prvních výsledků si labouristé v místních volbách alespoň udrželi pozici v severoanglických městech Newcastlu a Sunderlandu. Konzervativní strana ale opět zvítězila v Redditchi nedaleko Birminghamu.

Labouristé ale ještě mohou slavit několik úspěchů. Ve hře je nadále i pětadvacet míst v Londýnském shromáždění (London Assembly), což je orgán, který kontroluje správu Velkého Londýna i činnost starosty hlavního města. Křeslo londýnského starosty obhajuje labourista Sadiq Khan a očekává se, že jej pohodlně obhájí, stejně jako starosta Manchesteru Andy Burham.