TÉMA

SNP

Většinu ve skotském parlamentu mají stoupenci nezávislosti, londýnským starostou opět Khan

Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení dalšího referenda o odtržení od zbytku Spojeného království. Volby už počtvrté za sebou vyhrála Skotská národní strana (SNP), většinu by mohla dát dohromady se Zelenými. Šéfka SNP a skotská premiérka Nicola Sturgeonová potvrdila, že je odhodlána referendum prosadit, a to i přes odpor britského premiéra. V místních volbách v Anglii obhájil post londýnského starosty labourista Sadiq Khan. Labouristé si udrží pozici nejsilnější strany ve velšském parlamentu.
8. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 07:41|

Skotští národovci míří k vítězství. V Anglii Labouristé ztratili tradičně levicový Hartlepool

Ve Velké Británii sčítají hlasy odevzdané ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a volbách do parlamentů ve Walesu a Skotsku. Skotská národní strana (SNP), která prosazuje referendum o nezávislosti, získala klíčové obvody Ayr či centrum Edinburghu a je na cestě k jasnému vítězství, i když většinu jistou nemá. Konzervativci získali tradičně labouristické parlamentní křeslo v obvodu Hartlepool.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:27|

Superčtvrtek v Británii. V místních a regionálních volbách je k mání přes pět tisíc křesel

V Británii je volební superčtvrtek. Angličané hlasují v místních volbách, občané Londýna o starostovi. Velšané a Skotové si vybírají zastoupení v tamních parlamentech. Pozornost je upřena především na skotské volby, které mohou napovědět o případném referendu o nezávislosti.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 12:55|

Skotská hra o Holyrood. Národovcům jde ve volbách o většinu a nezávislost

Britové si vybírají komunální reprezentanty či starosty metropolí. Zvláště zásadní dopady může mít hlasování na sever od Hadriánova valu. Skotové si totiž volí tamní parlament a výsledek může region posunout k dalšímu referendu o nezávislosti na Spojeném království. O většinu usiluje Skotská národní strana (SNP), poslední dobou ale strádá. Přestože je nejpopulárnější, v mnoha ohledech si nevede dobře.
6. 5. 2021|

Čaputová: Bez SNP bychom byli poraženi a historicky pokořeni

Bez Slovenského národního povstání (SNP) by Slovensko nebylo státem s protifašistickou a demokratickou tradicí. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to řekla během oslav 75. výročí zahájení SNP, ozbrojeného protifašistického vystoupení Slováků za druhé světové války. Oslav se kromě slovenských politických špiček účastnily také zahraniční delegace. Česko zastupovali premiér Andrej Babiš, předsedové obou komor parlamentu i ministr obrany.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 18:12|