Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Studio ČT24: Bouřky v Německu (zdroj: ČT24)

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.

Bouře zkomplikovala dopravu na silnicích i na železnici. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) varovaly, že kvůli nepříznivému počasí jezdí vlaky se zpožděními, některé spoje musely být odřeknuty. Vedle trati mezi Berlínem a Hamburkem jsou uzavřeny úseky z Göttingenu a Bebry do Kasselu, dálkové vlaky IC nejezdí ani mezi Frankfurtem nad Mohanem a Münsterem na západě země.

Tratě během dne dráhy s omezeními zprovoznily, cestujícím ale i tak umožnily jízdu odložit. Jízdenky, které byly pro dnešní den vydány, mohou lidé využít později.

Jedním z nejpostiženějších měst se stal hesenský Kassel. Prudký déšť a následná blesková povodeň tam s sebou brala i automobily a zastavila veřejnou dopravu. Voda pronikla i do vestibulů metra a do provozoven obchodů. S podobnými problémy se ale potýkala značná část Německa. Bouřky udeřily i v Berlíně, kde hasiči zasahovali především u zatopených sklepů. V Berlíně blesk zapálil rodinný dům, požár se ale podařilo rychle uhasit. Zraněn nebyl nikdo.

Největší srážky podle statistiky DWD zaznamenal Bad Sassendorf v Severním Porýní-Vestfálsku, kde během 24 hodin napršelo 102 litrů na metr čtvereční. V Gelsenkirchenu a v Dortmundu ve stejné spolkové zemi to bylo 95, respektive 94 litrů na metr čtvereční.

V Sasku byl kvůli lijákům vyhlášen první povodňový stupeň na Černém Halštrovu, který je jedním z přítoků Labe. V hornolužickém městě Kamenec (Kamenz) ukazoval vodočet v jednu hodinu v noci 14 centimetrů a o hodinu později již 54 centimetrů. Ráno se ale situace uklidnila a hladina klesla na dvacet centimetrů.

V Bavorsku bouře doprovázející tlakovou níži Lambert nejsilněji udeřila v Horních Frankách, což je region na severu této spolkové země. Bavorská veřejnoprávní televize BR uvedla, že přes prudké lijáky, krupobití, zatopené silnice a vyvrácené stromy nenapáchal živel žádné rozsáhlejší škody.

Kroupy v Kasselu
Zdroj: Fabian Geier/ČTK / imago stock&people

Počasí zkomplikovalo i automobilovou a leteckou dopravu

Sesuv bahna v Horních Frankách v noci zcela zastavil provoz na dálnici A9, což vytvořilo asi šestnáctikilometrovou kolonu. Policie uvedla, že na několika stech metrech dálnice leželo až deset centimetrů bahna a štěrku.

Problémy postihly i leteckou dopravu. Provoz byl narušen mimo jiné na letišti Lipsku/Halle, což dolehlo zejména na nákladní lety. V Mnichově od čtvrtečního večera do noci na pátek nemohlo přistát asi dvacet letadel, která nakonec dosedla na jiných letištích. Odřeknuto bylo v Mnichově asi šedesát letů. Zpoždění a rušení letů se týkalo také Düsseldorfu a Frankfurtu nad Mohanem.

DWD před příchodem bouře nevylučovala vznik tornád. Deník Bild ve čtvrtek večer informoval o nepotvrzených zprávách o tornádu v hesenském Waldeck-Frankenbergu, kde za sebou bouřka zanechala značné škody v podobě poničených střech, převrácených aut a zpustošeného okolí.

O možném tornádu v Kolíně nad Rýnem na Twitteru informoval Jörg Kachelmann, který provozuje soukromý meteorologický portál. Podle Kachelmanna bylo kategorie F0, která je na Fujitově stupnici nejslabší.