S výstavbou židovských osad unie nesouhlasí

Jeruzalém - Expanze židovských osad na palestinských územích představuje podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga stále větší problém pro Evropskou unii. Ministr to řekl během své návštěvy Západního břehu Jordánu. Výstavba osad je jedním z důležitých bodů kampaně předčasných voleb v Izraeli. K jejich uspořádání vyzval premiér Netanjahu do září.

Nejbohatší člověk na palestinských územích, Muníb Masrí, je přezdíván obyvateli jako vévoda z Nábulusu. Jeho firmy tu zaměstnávají padesát tisíc lidí. Na hoře Gerizim si nechal postavit repliku benátské vily z 16. století a svůj vliv se už čtyřicet let snaží využít k dosažení míru na Blízkém východě. „Stále si myslím, že premiér Netanjahu může přispět k mírovému řešení, pokud se zbaví fanatiků ve své vládě. Tohle je jediný způsob, protože osudem obou národů je žít spolu,“ říká podnikatel.

Na zbylých osmdesáti procentech přibývají další židovské osady. Jejich expanze se ocitá pod stále silnější kritikou Západu. „Nálada Evropské unie vůči Izraeli se zhoršuje kvůli těmto činnostem,“ podotkl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Palestinci se odmítají vrátit k mírovým jednáním, dokud se výstavba osad úplně nezastaví. „Teď nejsou vhodné podmínky pro přímá jednání. To ale neznamená, že bysme se vzdávali. Právě naopak, musíme hledat tu správnou příležitost, jak se s Izraelci dohodnout,“ vysvětlil premiér palestinské samosprávy Salám Fajjád.

Palestinci i Izraelci zůstávají zakopaní ve svých pozicích. Mezitím nerostou jen židovské osady, ale také počet lidí, kteří v nich bydlí, a jejich vliv na podobu izraelské politiky.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)