Ruský velitel Gerasimov se objevil na veřejnosti poprvé od wagnerovské vzpoury

Horizont ČT24: Gerasimov se poprvé od vzpoury wagnerovců ukázal na veřejnosti (zdroj: ČT24)

Osmnáct dní po vzpouře wagnerovců se na veřejnosti poprvé objevily záběry náčelníka ruského generálního štábu. O osudu Valerije Gerasimova se doteď spekulovalo na mnoha úrovních. Stejně jako o ministru obrany Šojguovi, kterého ale státní média ukázala už dřív. Kreml zatím oznámil, že vůdce vzbouřenců Jevgenij Prigožin se pět dní po nepovedeném povstání setkal s ruským prezidentem a ujistil ho o své loajalitě.

Gerasimov na videu z bílého koženého křesla pozorně poslouchá zprávu o zmaření útoku na Krymský most. Záběry zveřejněné ruským ministerstvem obrany mají ukazovat nedělní poradu s nejvyššími generály.

Ruští blogeři už začali spekulovat o personálních změnách na nejvyšší armádní úrovni. Videem se zřejmě ruský režim snaží vyvrátit spekulace, že by Gerasimova nahradil. Od února loňského roku už ruský vůdce Vladimir Putin podle odhadů expertů na vysoce postavených postech vystřídal nejméně sedmnáct velitelů. Gerasimov se chopil funkce letos v lednu.

Záhadou zůstává osud jeho zástupce Sergeje Surovikina, který by na takové poradě neměl chybět. Podle nepotvrzených informací byl zatčen a vyšetřován za napomáhání wagnerovcům. Americká CNN dokonce tvrdí, že byl v žoldnéřské skupině prominentním členem. Pokus o vzpouru Prigožina přece jenom mohl v ruské armádě vyvolat zemětřesení, které nakonec nemusel ustát právě Surovikin.

Wagnerovci jednali s Putinem

Tažení wagnerovců na Moskvu skončilo dvě stě kilometrů před branami metropole. Jejich zakladatel se do Kremlu nakonec dostal, jenom později a tajně: o schůzce žoldnéřů s ruským prezidentem veřejnost doteď nevěděla. Na koberečku u Vladimira Putina bylo podle mluvčího Kremlu pětatřicet mužů z Prigožinovy milice, kteří zdůraznili svou loajalitu vůči prezidentovi.

„Schůzka se konala v Kremlu 29. června. Trvala skoro tři hodiny. (…) Putin si vyslechl vysvětlení velitelů a navrhl jim možnosti dalšího pracovního a bojového uplatnění,“ oznámil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Původně měli bouřící se wagnerovci přesídlit do Běloruska, čímž se na oplátku zbavili trestního stíhání v Rusku. Běloruský režim dokonce ukázal zahraničním novinářům stanový tábor, kde se měli hostující žoldnéři na nějakou dobu usadit.

Později ale tamní hlava státu Alexandr Lukašenko tvrdil, že Prigožin v zemi není a že je v Petrohradu, „nebo možná odletěl do Moskvy.“ Podle BBC se vůdce wagnerovců ve svém azylu pod křídly Alexandra Lukašenka zdržel jenom několik hodin.