Ruský ústup na Ukrajině odhaluje zkázu. „Nutili mě kopat hroby,“ popisuje svědek

Události: Ústup Rusů v částech Ukrajiny odhaluje zkázu (zdroj: ČT24)

Překotný ústup ruských jednotek především v Charkovské oblasti způsobený úspěšnou ukrajinskou protiofenzivou odhaluje rozsah zkázy, kterou po sobě na řadě míst okupanti zanechali. Doposud nejsou zprávy o masakru civilistů podobně jako v minulosti z Buči poblíž Kyjeva, ale objevují se svědectví lidí, kteří tvrdí, že museli pod pohrůžkami kopat hroby pro své sousedy. Ukrajinská armáda bez dalších podrobností uvedla, že nyní eviduje až 200 válečných zločinů denně.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

Jednou z osvobozených obcí v Charkovské oblasti, která od regionální metropole leží několik desítek kilometrů, je i Hrakove. Rusové vesnici dobyli už dva dny po zahájení invaze a více než půl roku používali jako taktické centrum, odkud ostřelovali další místa, včetně samotného Charkova.

Z původních osmi set obyvatel obce zbyl jen zlomek, po osvobození se ukazuje naprostá zkáza, kterou zde po sobě Rusové zanechali. Reportér České televize hovořil s mužem, jehož výpověď ukazuje na možné zločiny invazních jednotek.

„Přišli ke mně domů a vyhrožovali zbraní. Vyvedli mě na ulici. Prostě jsme šli a oni mi řekli, ať kopu. Co mám kopat, jsem nevěděl. Když jsem přišel, už mi to došlo,“ vypráví Sergej, kterého takto údajně přinutili hloubit jámu na těla sousedů.

Hrakove je přitom místem, kde byly střety mezi okupačními jednotkami a ukrajinskými obránci široko daleko nejtvrdší, stopy bojů jsou proto v této vesnici mimořádně čerstvé a patrné. Rusové odsud totiž odjeli teprve před pár dny. Nechali za sebou mimo jiné bedny od munice či zbraně, ale i obaly od fasované stravy.

Sklad zbraní v kostele

Místní kostel, který je z daleka viditelný, sloužil během okupace úplně jinému účelu než tomu duchovnímu. Rusové si totiž ve svatostánku zřídili tajný sklad zbraní, po střetech je navíc církevní stavba poškozená.

Velení ukrajinské armády bez bližších podrobností v úterý ráno na Facebooku napsalo, že každý den eviduje na dočasně okupovaných a čerstvě osvobozených územích až 200 „krvavých“ válečných zločinů spáchaných ruskými okupanty. Upozornilo rovněž na nebezpečí, které pro tamní obyvatele představují miny a další výbušniny.

Obyvatelé vesnice Verbivka v Charkovské oblasti pro The New York Times popsali, že okupanti na postup ukrajinské armády reagovali překotným úprkem, během nějž odhodili uniformy, převlékli se do civilních šatů a ujeli v ukořistěných autech místních obyvatel. Většina z vojáků prý byla mladá, nezkušená a nedisciplinovaná a neměla problém vybíjet si svůj vztek na lidech z vesnice.

Penzista Oleksandr novinářům řekl, že když muži projevili jakýmkoli způsobem nespokojenost s ruskou vojenskou přítomností ve Verbivce, vojáci je mlátili pažbami svých pušek do hrudi. Podle Oleksandra tak řada mužů měla hrudníky pokryté modřinami.

Olupování s namířenými zbraněmi

Další svědek, Jevhen Korněnko, který uprchl z Rusy okupovaných území na jihu Ukrajiny, tvrdí, že v poslední době ruští vojáci mnohem častěji „přepadávají“ lidi v jejich domovech. „I ta nejběžnější kontrola teď může skončit hodně špatně,“ tvrdí muž.

Zároveň Korněnko popisuje, že v jeho domovském městě Hola Prystaň jižně od Chersonu v poslední době vzrostla brutalita okupantů – ti tak podle něj nyní tamní obyvatele s namířenými zbraněmi olupují – berou si elektroniku, auta, ale prý i oblečení.

A i když to zatím nevypadá, že by se někde ruští okupanti dopustili podobných zvěrstev jako ve městě Buča krátce po začátku invaze, neznamená to, že by vyšetřovatelé prověřující možné válečné zločiny neměli co dělat. Jak upozorňuje americká CNN, jeden z vyšetřovacích týmů díky úspěšné protiofenzivě mohl přicestovat k vesnici Zaliznyčne a vyslechnout Marii Grygorovovou, která krátce po začátku války musela pohřbít svého souseda a jeho kamaráda.

„Všimla jsem si, že tam jsou několik dní dveře dokořán. A když jsem šla zkontrolovat, jestli nejsou třeba zranění, viděla jsem, že jsou mrtví. A pak jsem si všimla dvou děr v Konstantinově čele,“ vypověděla svědkyně. Šéf kriminální policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov podle CNN dodal, že jeho kolegové zaznamenávají možné válečné zločiny „skoro v každé (osvobozené) vesnici“.

Rusy podle všeho blesková ukrajinská protiofenziva zaskočila a z řady míst se tak okupanti stáhli bez boje, přičemž po sobě zanechali funkční výzbroj. Neznamená to ale, že by některá místa nebyla po jejich „pobytu“ a následných bojích zdevastovaná.

Zničená ruská vojenská technika poblíž Izjumu
Zdroj: Reuters/Ukrajinské ozbrojené síly

Reportéři CNN navštívili například bývalou školu v Izjumu, kterou Rusové využívali jako pěchotní základnu a poblíž které zřídili velitelské stanoviště. Právě zde se podle Ukrajinců před pár dny odehrál jeden z klíčových střetů o toto strategicky významné město. Okupanti budovu obklopili hlubokými příkopy, pytli s pískem i obrněnou technikou.

Po boji je stavba napadrť, hromady červených cihel jsou promíchané s utrženými radiátory, rozbitými okny a dřevem, které tvořilo konstrukci střechy. „Vedle budovy leží na boku torzo červeného nákladního auta, na němž je nakreslené Z využívané ruskými jednotkami,“ přibližuje CNN situaci na místě.

Rusové nás mučili, tvrdí lidé z osvobozených oblastí

Spolu s tím, jak se Rusové narychlo stahují z řady okupovaných míst, se začínají objevovat i obvinění z mučení, kterého se měli okupanti dopuštět na civilním obyvatelstvu, upozorňuje britský Independent. Například Arťom, obyvatel osvobozeného města Balaklija v Charkovské oblasti, tvrdí, že ho Rusové mučili elektrickým proudem. A že nebyl zdaleka sám.

Popsal, že slyšel řev lidí v dalších celách, jejichž výkřiky se prý Rusové pokoušeli přehlušit zapnutím velmi hlučných ventilátorů. „Donutili mě držet dva dráty, vedle stál elektrický generátor. Čím více ho roztáčeli, tím vyšší napětí z něj šlo. Řekli mi, že pokud to (dráty) pustím, mám to spočítané,“ přiblížil chvíle hrůzy. Následně mu prý okupanti kladli otázky, aby ho vzápětí obvinili ze lži a dál mučili.

Kromě odhalené zkázy a utrpení osvobozování donedávna okupovaných oblastí přináší i dojemné a radostné momenty. Britský The Telegraph například popsal šťastné shledání syna s matkou, kteří byli kvůli válce odděleni půl roku. Objetí a dojetí v obci v těsné blízkosti ruských hranic zaznamenali mužovi druhové ve zbrani dokonce i na video.