V Kremlu zavládla panika. Putin ztrácí legitimitu, pochopil, že prohrál, míní novinářka Kanakovová

Novinářka Kanakovová o situaci v Kremlu (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin údajně postupně přichází o legitimitu a také o své nejbližší spolupracovníky. V Událostech, komentářích to řekla ruská opoziční novinářka Jekatěrina Kanakovová. Upozornila například na to, že Putin už přestal důvěřovat i lidem, kteří byli dříve považováni za jeho přátele. Kanakovová také míní, že už i veřejnost v Rusku si začíná všímat, že „speciální operace“ na Ukrajině nejde úplně podle plánu.

Jeden z bývalých autorů projevů ruského prezidenta Vladimira Putina říká, že síla je jediným zdrojem jeho legitimity. Kanakovová si myslí, že tím, jak nyní Putin přichází o vojenskou sílu, přichází také o legitimitu. „Skutečně v Rusku pozorujeme paniku po protiútoku ukrajinských sil. Je to pozorovatelné také v politických talkshow, které probíhají v rámci toho, co předvádí propagandisté,“ řekla. 

Novinářka uvedla, že propagandisté čekají na instrukce. Pokud ale nepřichází, znamená to, že ani vláda neví, co má dělat, a je bezradná. „Pokud je panika ve vedení, neví se, co dělat dál, bude se to šířit do celého Ruska,“ míní Kanakovová.

Putin pochopil, že válka je prohraná. Nyní bude pouze škodit.
Jekatěrina Kanakovová
ruská novinářka

Nemyslí si ale, že by si lidé, kteří doposud byli Putinovi věrní, začali více „otevírat ústa“. „Pouze (Ramzan) Kadyrov (prezident autonomní Čečenské republiky –⁠ pozn. red.) je jediný, kdo může otevřeně hovořit a u toho ještě vyhrožovat, poté to převést do vtipu, a to jenom proto, že chtěl vidět reakci svých diváků na TikToku,“ uvedla Kanakovová a upozornila, že nyní nikdo neví, kde se nachází Sergej Šojgu, co řídí a zda ještě vůbec je ministrem obrany. Stejně je na tom podle ní i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. 

Kde jsou Putinovi nejbližší spolupracovníci?

Pokud jde o nejbližší okolí Vladimira Putina, Kanakovová si myslí, že žádné takové neexistuje. „Téměř nikdo mu nezůstal, protože nedůvěřuje nikomu, dokonce ani těm, o kterých se hovořilo jako o jeho přátelích,“ uvedla novinářka a zmínila například Viktora Zolotova, který byl deset let Putinovým ochráncem, nebo oligarchu Jevgenije Prigožina, který se podle ní snaží verbovat do války vězně. 

„Co se Putinovi odehrává v hlavě, je velmi těžké odhadovat. Nyní je hlavní otázkou, zda vyhlásí mobilizaci. Ostatně to, že dosud mobilizace neproběhla, znamená, že podpora Rusů vůči Putinovi není až tak veliká. Pokud by skutečně všichni neoblomně věřili ‚našemu vůdci‘, mobilizace by proběhla hned v počátku. Pokud dosud neproběhla, znamená to, že se (Putin) bojí reakce obyvatelstva,“ řekla novinářka. 

Kanakovová: O úspěších ukrajinské armády Rusové nevědí

Kanakovová řekla, že pokud jde o informace, které se k Rusům dostávají, jsou stále řízené Kremlem. „Mnozí nevědí, že Ukrajina získala zpět Charkovskou oblast. Myslím si, že jsou nadále přesvědčeni o tom, že 'speciální operace' probíhá podle plánu a není třeba se znepokojovat,“ sdělila.

Na druhou stranu se ale podle ní začínají z Ukrajiny do Ruska vracet rakve a objevovat čerstvé hroby na ruských hřbitovech. To podle ní vyvolává podezření, že operace nejde úplně podle plánu. „Lidé si začínají říkat, že propaganda asi lže. Stačí si zajít na hřbitov, podívat se na hroby a srovnat si tuto očividnou pravdu s údaji zveřejňovanými ministerstvem obrany,“ upozornila.