Protestující v Hongkongu se vydali na nepovolený pochod, policie chránila čínský úřad slzným plynem

Události ČT: Hongkong zažil víkend plný protestů, policie rozháněla davy slzným plynem (zdroj: ČT24)

Nový protest v Hongkongu přivedl v neděli do ulic v centru tisíce lidí. Policie proti účastníkům použila slzný plyn. Místní tisk informuje také o dvou salvách gumových projektilů. Úřady zadržely deset lidí. Už v sobotu tisíce demonstrantů zaplnily ulice čtvrti Yuen Long přesto, že úřady protest zakázaly. Zranění utrpělo 24 osob.

Nedělní akce začala ve veřejném parku. Policie povolila tamní shromáždění, ale ne původně zamýšlený pochod do finančního distriktu. Lidé se tedy vydali směrem na východ, do části Causeway Bay, kde je množství obchodů, a blokovali silnice. Mnozí v davu se přiznali, že nevědí, kam se jde. „Prostě nesouhlasíme s vládou. Ať se jde kamkoli, ostatní se přidají. Je mnoho lidí, kteří chtějí protestovat každou sobotu a neděli,“ řekla jedna z účastnic jménem Alex.

Další část demonstrantů zamířila k čínskému zastupitelskému úřadu, který střežily desítky policistů. Začali lidem bránit v postupu k budově, která byla obestavena plastovými bloky naplněnými vodou. Demonstranti zapálili ve vozíku kartony a vozík vysunuli k policejním řadám. Plameny sice požárníci uhasili, ale policisté pak začali zasahovat důrazněji.

Televizní kamery zachytily pořádkové síly střílet salvy plynu do lidí, policejním kordonem projely sanitky, ale zprávy zatím nehovoří o zraněných.

Budova čínského zastupitelství byla při protestu minulý týden poškozena a policie kolem něj zpřísnila bezpečnostní opatření. Jeden z organizátorů se na Twitteru snažil nynější akci zorganizovat a napsal: naším cílem je (čínský) styčný úřad, ne hlavní policejní stanice. Jděte dál.

Ve 21:00 místního času (15:00 SELČ) začali střílet gumové projektily, uvedl místní list. O hodinu později pak ze strany demonstrantů na policisty začaly létat dopravní značky a další předměty.

Další demonstranti se vydali do čtvrti Sheung Wan na severozápadě Hongkongu. Před půlnocí místního času (večer SELČ) policie na Twitteru vyzvala účastníky protestu, aby opustili okolí stanice metra, a varovala, že kdo odmítne odejít, bude zadržen.

List South China Morning Post následně napsal, že demonstranti se začali rozcházet a že posledním dějištěm protestů je ulice Jubilee Street mezi parkem Chater Garden a čtvrtí Sheung Wan. Později deník uvedl, že ve městě opět panuje klid a že byl obnoven provoz metra, který byl v části Hongkongu kvůli protestům pozastaven.

Protesty v Hongkongu
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Čínsko-americká roztržka

Čínská diplomacie se v neděli ostře ohradila proti výroku předsedy zahraničního výboru americké Sněmovny reprezentantů Eliota Engela. Ve svém prohlášení uvedl, že je „hluboce znepokojen“ zprávami o policejní brutalitě, a kritizoval Peking za „stále tvrdší postup a propagandu“ o protestech.

Čínské zastoupení v Hongkongu v neděli doporučilo „zahraničním politikům, aby přestali zveřejňovat mylné informace o tomto násilném chování“, jehož je svědkem Hongkong. „Jaká kvalifikace opravňuje americké politiky kritizovat lidská práva, svobody a vládu práva v Hongkongu?“ stojí v reakci. 

Proti účastníkům nepovolené sobotní akce policie použila slzný plyn a snažila se je rozehnat střelbou gumovými projektily. Jedenáct osob bylo zadrženo. Většina ze zraněných už byla z nemocnice propuštěna, stav dvou z nich je ale vážný.

V Hongkongu se protestuje už sedm týdnů, prožívá největší politickou krizi za uplynulá desetiletí. Ta začala protesty proti zákonu o vydávání trestně stíhaných osob, avšak demonstrace postupně nabírají ráz volání po větší demokracii a odstoupení správkyně Carrie Lamové, jakož i po vyšetřování, zda policie při potlačování protestů nepoužila nadměrnou sílu.

Obyvatelé Hongkongu se v sobotu sešli na místě, kde před týdnem na účastníky protivládní demonstrace zaútočily zločinecké gangy.

Maskovaní muži v bílých tričkách se před týdnem pustili do cestujících a demonstrantů tyčemi a holemi. Zranili 45 lidí. Svědci si stěžovali, že policie na místo dorazila asi s hodinovým zpožděním. Od té doby úřady zadržely 12 podezřelých, kteří měli být členy takzvaných triád, zločineckých gangů.

„Je to skoro teroristický útok a policie nic nedělá. To je naprosto nepřijatelné,“ zdůraznil jeden z protestujících Ted Hui. „Žádáme vládu a policii, aby vysvětlily, co se stalo,“ uvedl jiný z demonstrantů Amos.

„V podstatě těch důvodů protestů je daleko více. Útok v hongkongském metru, kdy několik stovek najatých gangsterů mlátilo lidi v metru, to je asi ta nejnovější rozbuška, která dala novou energii protestům. Já jsem dnes i včera v protestech viděla všechny generace, není to jen otázka mladých nebo studentů – možná polovina lidí je ve středním a starším věku a někteří byli velmi rozhořčeni a spílali policii za to, že chrání gangstery a nepomáhá lidem,“ vysvětluje zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Šámalová: Vláda možná spolehá na to, že protesty ustanou, až se studenti vrátí do škol

A pokud jde o zákon o vydávání podezřelých do Číny, pak podle ní převládá názor, že vláda neustoupí. „Protože čínská vláda neustupuje hlasu lidu, jakmile by tak učinila jednou, mohlo by se to stát pravidlem a něco takového si nepřeje,“ říká Šámalová. Na druhou stranu dodává, že se k tomu ale hongkongská vláda bude muset nějak postavit, protože protesty trvají už velmi dlouho a vytvářejí politickou zátěž nejen pro samotnou správkyni Hongkongu, ale také pro čínského prezidenta, který má momentálně i jiné potíže a řeší především ekonomické zpomalení Číny.

„Je ale také možné, že vláda spoléhá na to, že se lidé unaví, že v září opět začne škola a studenti, kteří jsou jedním z těch hnacích motorů, budou muset studovat, chodit do školy, nebudou mít tolik času demonstrovat a že ty protesty samy opadnou,“ dodává Šámalová.

Policie protesty proti násilí zakázala, protože se obávala dalších nepokojů. Zásahové jednotky byly v sobotu rozestaveny podél trasy pochodu a také na nádraží, které bylo před týdnem dějištěm násilí. Nádraží bylo uzavřeno, demonstranti je obstoupili a vyzývali policisty, aby vyšli ven a vyjednávali. Někdo jim nabídl sladkosti, další zvedali plakáty s heslem „Zastavte násilí“.

Demonstranti také vyjadřovali nesouhlas se zpožděnou reakcí policie z minulého týdne. „Policie a gangsteři je jedno a totéž,“ stálo na jednom transparentu pověšeném na mostě. „Hongkongská policie nezná zákon, ale porušuje ho,“ prohlásil jeden z účastníků.

Veřejnost si začíná víc všímat souvislostí mezi funkcionáři, organizovaným zločinem a místními vůdci v těch částech Hongkongu, kde se usazují čínští přistěhovalci.

Původně poklidná sobotní demonstrace se postupně vyhrotila a vyústila ve srážky s policií. Dav podle Reuters házel na policisty lahve a kamení a z nábytku si vybudoval na ulicích barikády, policie následně proti části demonstrantů použila slzný plyn, čímž přiměla stovky demonstrujících k útěku.