Protestní pochod Kurdů v Paříži připomněl tři aktivistky zabité před deseti lety

Několik tisíc Kurdů z Francie a dalších evropských zemí se v sobotu vydalo na protestní pochod Paříží, aby dali najevo své rozhořčení nad stále nevyjasněnou smrtí tří kurdských aktivistek, které se staly v roce 2013 ve francouzské metropoli terčem útoku. Protestující rovněž připomněli útok na kurdské kulturní centrum v Paříži před dvěma týdny, při němž zahynuli tři lidé, informovala agentura AP.

Účastníky sobotní demonstrace svezly do Paříže desítky autobusů, z nichž některé vyjely s policejním doprovodem z Německa, Nizozemska, Švýcarska či Belgie. Protestní pochod, který začal v blízkosti pařížského nádraží Gare du Nord, byl naplánován na desáté výročí smrti Sakine Cansizové, Fidan Doganové a Leyly Söylemezové.

Cansizová byla spoluzakladatelkou zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), která vede v Turecku ozbrojený boj za nezávislý kurdský stát. V minulosti byla mnoho let vězněna, v roce 1998 dostala ve Francii politický azyl.

Kurdští aktivisté podezírají z podílu na zastřelení žen turecké tajné služby. Turecký občan obviněný z útoku zemřel ve francouzské vazbě ještě před začátkem soudního procesu. Turečtí činitelé v době incidentu uvedli, že útok mohl být důsledkem vnitřních neshod mezi kurdskými aktivisty nebo pokusem zmařit mírové rozhovory, které Ankara v tu dobu s PKK započala.

„Chceme spravedlnost“

Demonstranti při aktuálním pochodu nesli portréty obětí a vlajky Strany kurdských pracujících, kterou Turecko, USA i Evropská unie označují za teroristickou skupinu. „Svobodě Kurdů nic nezabrání“, „Chceme spravedlnost“, skandovali účastníci protestu.

Devětašedesátiletý muž podezřelý z prosincové vraždy tří Kurdů v pařížském komunitním centru vyšetřovatelům řekl, že cítil „patologickou nenávist k cizincům“ a touhu tyto lidi vraždit. Byl obviněn z vraždy a pokusu o vraždu motivovaných rasovou, etnickou, náboženskou či národnostní nesnášenlivostí.

Po smrti tří Kurdů Turecko kritizovalo Francii za „protitureckou propagandu vedenou kurdskými aktivisty ve Francii“ a předvolalo si kvůli tomu francouzského velvyslance. Kurdové tvoří patnáct až dvacet procent obyvatel Turecka a dlouhodobě usilují o nezávislost či alespoň autonomii na ústřední vládě v Ankaře. Kurdové žijí také na severu Sýrie, severozápadě Íránu či v Iráku.