Při izraelské operaci Štít a šíp zemřelo v Pásmu Gazy dvacet lidí. Následovala odvetná raketová palba

Izrael při protiteroristické operaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu zabil dvě desítky lidí, přes čtyřicet lidí utrpělo zranění. Izrael postupuje proti skupině Islámský džihád (PIJ), podle palestinského ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi pět dětí a čtyři ženy. V odvetě teroristé z Pásma Gazy vypálili na izraelské území za dva dny 270 raket, většinu dle úřadů zachytil obranný systém a nikdo nebyl zraněn.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v Pásmu Gazy zemřelo při izraelských útocích ve středu pět lidí, mimo jiné u města Chán Júnis, u Bajt Hanúnu a v Rafáhu na hranici pásma s Egyptem. V úterý zabily izraelské útoky v Pásmu Gazy patnáct Palestinců, z toho nejméně deset civilistů, včetně čtyř dětí. Islámský džihád potvrdil úmrtí svých členů a uvedl, že kromě nich zemřelo při útocích i několik jejich dětí a žen.

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že se zaměřila na infrastrukturu Islámského džihádu a skupinu jejích členů, kteří chtěli útočit na Izrael. Auto s ozbrojenci podle prohlášení zasáhla, když jelo k odpališti raket u Chán Júnisu. Video zásahu zveřejnila na sociálních sítích.

O situaci má jednat Rada bezpečnosti

Deník Haaretz ve středu napsal, že Izrael je ochoten jednat o příměří. O to se podle něj už snaží činitelé z Egypta, Kataru a OSN. Podle izraelských médií by ve středu měla o situaci za zavřenými dveřmi jednat na mimořádném zasedání v New Yorku Rada bezpečnosti OSN. Podle deníku The Jerusalem Post zasedne Rada bezpečnosti letos kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu už podeváté.

Podle agentury AFP jde o největší eskalaci mezi palestinskými ozbrojenými skupinami a Izraelem od srpna 2022, kdy během tří dnů střetů mezi izraelskou armádou a palestinským Islámským džihádem zemřelo pět desítek Palestinců, včetně dvanácti z PIJ a nejméně devatenácti dětí. Z Pásma Gazy byly tehdy na Izrael vypáleno asi dvě stovky raket, které způsobily třem lidem zranění.

Operace Štít a šíp

Izraelská armáda zahájila v úterý v Pásmu Gazy, které od roku 2007 ovládá palestinské radikální islamistické hnutí Hamás, operaci nazvanou Štít a šíp. Podle místních médií o ní rozhodli premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant minulý týden poté, co z Pásma Gazy na izraelské území vypálili palestinští radikálové stovku raket po úmrtí svého předáka v izraelské vazbě na následky 86denní hladovky. Izraelská armáda uvedla, že se v Pásmu Gazy zaměřuje na infrastrukturu skupiny Islámský džihád a její členy.

Po zabití tří členů Islámského džihádu v úterý slíbila tato skupina, kterou považují za teroristickou i USA a EU, pomstu. Rovněž Hamás oznámil, že Izrael ponese odpovědnost za následky této operace.

Ve středu server The Times of Israel s odvoláním na izraelského vládního činitele napsal, že Hamás se do ostřelování izraelského území tento týden nezapojil. „Hamás není v této věci aktivní, ačkoliv vydává prohlášení,“ citoval server izraelského nejmenovaného činitele. Podle toho webu se ale zdá, že se Izrael snaží oddělit obvinění různých palestinských ozbrojených frakcí, aby se vyhnul další eskalaci.

Obyvatelé izraelských vesnic na hranici s Pásmem Gazy už v úterý dostali pokyn, aby se uchýlili do krytů. Zavřeny byly v regionu ve středu i školy. Agentura AFP s odvoláním na izraelského bezpečnostního činitele napsala, že na Izrael z Pásma Gazy bylo jen za 45 minut odpáleno více než šedesát raket.

Podle webu The Times of Israel většinu z nich sestřelil systém protivzdušné obrany Iron Dome (Železná kupole), izraelská televizní stanice Channel 12 ale informovala o zásahu domu ve Sderotu. Oběti na izraelské straně hlášeny nejsou, několik lidí ale skončilo v péči zdravotníků kvůli vážným projevům úzkosti.

Kvůli raketové palbě na oblast Tel Avivu byly krátce pozastaveny také přílety na Ben Gurionovo mezinárodní letiště. Podle serveru Ynet dostalo několik letadel před přistáním pokyn, aby několik minut kroužila ve vzduchu ve větší vzdálenosti.