Prezident Keni po krvavých nepokojích odmítl daňovou reformu

Keňský prezident William Ruto nepodepíše spornou daňovou reformu, která v zemi vyvolala násilné protesty. Vláda v úterý nasadila proti demonstrantům armádu poté, co se nepokoje vyhrotily kvůli tomu, že parlament postoupil zákon do třetího čtení. Nepokoje si podle tamních humanitárních organizací vyžádaly nejméně 23 obětí a dalších tři sta zraněných.

Proti reformě do noci na středu demonstrovaly tisíce lidí. Policie proti nim použila vodní děla, střelné zbraně i slzný plyn a uzavřela vládní budovy. „Bude stažen,“ řekl nyní Ruto ke spornému zákonu. Tímto krokem podle svých slov „respektuje hlasitý vzkaz přicházející od Keňanů“.

Mnoho obyvatel africké země se obává další finanční zátěže a výrazného zvýšení životních nákladů. Vláda plánovala díky daňové reformě získat prostředky na splácení dluhu.

Tlak na snížení deficitu

Ruto slíbil, že zahájí dialog s keňskou mládeží a bude pracovat na úsporných opatřeních i škrtech v rozpočtu prezidentské kanceláře, aby vyrovnal propad ve financích země. Ruto tak podle agentury Reuters sice zažehnal bezprostřední hrozbu dalších nepokojů, ale stále se potýká s protichůdnými požadavky občanů a věřitelů, jako je Mezinárodní měnový fond, který naléhá na vládu, aby snížila deficit a získala více finančních prostředků.

Rutovo oznámení nicméně bude považováno za velké vítězství týden starého protestního hnutí, které se z internetových odsudků vyšších daní rozrostlo v masová shromáždění požadující politickou reformu.

Keňská vláda část návrhu sporného zákona stáhla 18. června, v tu dobu ale už protesty nabraly povahu celkové nespokojenosti s vládou prezidenta Ruta, podotýká Reuters. V zákoně podle BBC nicméně zůstaly kontroverzní návrhy, jako je daň na specializovaná nemocniční zařízení nebo zvýšení dovozové daně.

Nasazení armády u soudu

V úterý odpoledne do budovy parlamentu v Nairobi vnikly tisíce nespokojených lidí poté, co sněmovna daňový zákon schválila a postoupila do třetího čtení. Část parlamentu protestující zapálili, policisté na místě stříleli, použili slzný plyn a vodní děla.

Ruto akce protestujících nejprve označil za „vlastizrádné“. Jednalo se o největší útok na keňskou vládu za poslední desetiletí. Chaos vedl kabinet k nasazení armády. Věcí se bude ve čtvrtek zabývat nejvyšší soud země.

Policie oznámila, že v noci na středu na předměstí Nairobi vypálila slepé náboje, aby demonstranty rozehnala. Příspěvky na sociálních sítích nicméně tvrdí, že bezpečnostní složky použily ostrou munici a někteří lidé zásah nepřežili.

Bílý dům násilnosti v Keni odsoudil. „Nadále vyzýváme ke zdrženlivosti, aby se Keňané při výkonu svého práva na pokojné veřejné shromažďování nedostali do nebezpečí,“ uvedl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Velvyslanci v Keni ze zemí včetně Velké Británie, Spojených států a Německa vydali už ve středu společné prohlášení, ve kterém vyzývají všechny strany ke zdrženlivosti a představitele státu k nalezení smírného řešení.

V podobném duchu se vyjádřil také generální tajemník OSN António Guterres, jenž vyzval k tomu, aby bylo zachováno právo lidí na pokojný protest.